Τα λάθη της ΕΛ.ΑΣ. που οδήγησαν στην τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας: Από τη Δευτέρα γνώριζαν από την Ιντερπόλ Μαυροβουνίου για τους «Bad Blue Boys»

Τα λάθη της ΕΛ.ΑΣ. που οδήγησαν στην τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας: Από τη Δευτέρα γνώριζαν από την Ιντερπόλ Μαυροβουνίου για τους «Bad Blue Boys»

Τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Μια σειρά από γεγονότα και λάθη φαίνεται να οδήγησε στην τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια με νεκρό τον 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη

Μετά τα νέα ντοκουμέντα που έρχονται στο «φως», τα ενημερωτικά σημειώματα τα οποία δεν διαβάστηκαν ποτέ αλλά και τις πράξεις που δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν να βαφτεί με αίμα η Νέα Φιλαδέλφεια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει παραδεχτεί το φιάσκο, η Αστυνομία έχει διατάξει περαιτέρω εσωτερικές έρευνες για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, ενώ έχει δοθεί «λευκή» επιταγή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου να προβεί σε αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η καλά οργανωμένη και καθόλου κεκαλυμμένη άφιξη των Bad Blue Boys, των άκρως επικίνδυνων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπήταν η αρχή για όλα και αυτή που οδήγησε στον χαμό ενός νέου ανθρώπου στη μέση του δρόμου. 

Ποια όμως ήταν τα λάθη και οι παραλήψεις των Αρχών που φαίνεται να οδήγησαν στην τραγωδία

Από το πρωί της Δευτέρας (7/8) η ΕΛ.ΑΣ. και είχε ενημέρωση από την Ιντερπόλ Μαυροβουνίου για την άφιξη των Bad Blue Boys. Στο σχετικό έγγραφο γίνεται λόγος για πιθανή άφιξη 100-200 επικίνδυνων οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό στην Αθήνα

Οι Αρχές του Μαυροβουνίου είχαν στείλει αναλυτική λίστα με τις πινακίδες κυκλοφορίας και τις μάρκες των αυτοκινήτων των χούλιγκανς, ενώ αντίστοιχη ενημέρωση είχε η Αστυνομία και από το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας ήδη από τις 4 Αυγούστου.

Το Τμήμα Αθλητικής Βίας είχε πληροφορίες και από τις κροατικές αρχές ότι:

  • Αναμένονται περίπου 100 οργανωμένοι οπαδοί
  • Θα μετακινηθούν με βαν και οχήματα μέσω Μαυροβουνίου και Αλβανίας (σε με προσπάθεια να μην τραβήξουν την προσοχή των αρχών)

Τελικά όμως οι Κροάτες έφτασαν ανενόχλητοι στην Αθήνα. Παρά τα βίντεο με το κομβόι των Κροατών από την Εθνική Οδό και τα ντοκουμέντα από τον ηλεκτρικό αυτοί διέσχισαν όλη τη χώρα με προορισμό τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Βίντεο από τη φάλαγγα των Κροατών που έρχεται στην Ελλάδα:

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι αστυνομικοί στην Κακαβιά υποστηρίζουν ότι είχαν ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα, αρχικά τηλεφωνικά και στη συνέχεια με e-mail, ότι περνούσαν διαδοχικά αυτοκίνητα και βανάκια με πινακίδες Κροατίας.

Ειδικότερα:

  • Τη Δευτέρα στις 10:28 το πρωί, οι αστυνομικοί στην Κακαβιά υποστηρίζουν ότι έλαβαν σήμα από την Ιντερπόλ για μετακινήσεις οπαδών.
  • Στις 11:00 ενημέρωσαν τηλεφωνικά τις αρμόδιες υπηρεσίες στην ΑΘήνα ότι διέρχονται πράγματι οχήματα με Κροάτες, χωρίς όμως να φέρουν διακριτικά ομάδας η κάτι το παράνομο και ύποπτο και τους ρωτούσαν «Τι θέλετε να πράξουμε».
  • Από την Αθήνα τους έδωσαν οδηγίες να καταγράψουν τα στοιχεία των οδηγών, τα οχήματα και τους αριθμούς των πινακίδων και να ενημερώσουν ξανά. Τα ανωτέρω έγιναν τηλεφωνικά, συμφωνα με όσα υποστηρίζουν.
  • Στις 13:30 – 14:15 στέλνουν στη διεύθυνση για την οπαδική βία e-mail με τα στοιχεία όλων των Κροατων: οχήματα, πινακίδες, και τους επιβαίνοντες οδηγούς.
    Όπως υποστηρίζουν δεν πήραν καμία απάντηση και άλλωστε μέχρι εκείνη την ώρα τα οχήματα είχαν διέλθει από την περιοχή ευθύνης τους.
  • Σήμα ήρθε στις 16:30 και τους ζητούν ελέγχο εντοπισμού και παρακολούθησης των ύποπτων οχημάτων.