Μυστήριο με 15 θανάτους παιδιών: «Αναλάμβανε περιστατικά που κανείς δε δεχόταν», λέει γιατρός για τον καρδιοχειρουργό

Μυστήριο με 15 θανάτους παιδιών: «Αναλάμβανε περιστατικά που κανείς δε δεχόταν», λέει γιατρός για τον καρδιοχειρουργό

«Άλλοι δεν ήθελαν για να μη χαλάσουν τα ποσοστά τους» - Η επιστολή που έχει σταλεί στο υπουργείο Υγείας είναι ανυπόγραφη

Διχάζονται, πλέον, οι απόψεις για τον καρδιοχειρουργό, για τον οποίο υπάρχει επιστολή γονιών ότι ευθύνεται για τον θάνατο 15 παιδιών. Υπάρχουν πολλοί που τον υποστηρίζουν και μάλιστα ένας συνάδελφός του δίνει τη δική του εξήγηση για το ρίσκο που έπαιρνε ο γιατρός στις συγκεκριμένες επεμβάσεις.

«Περιστατικά τα οποία δεν ήθελαν άλλοι να αναλάβουν για να μη χαλάσουν τα ποσοστά τους, πήγαινε κι έλεγε ‘αναλαμβάνω εγώ’. Εξηγούσε στην οικογένεια τι ακριβώς κίνδυνοι υπάρχουν και τα αναλάμβανε. Μια επέμβαση καρδιάς είναι 20.000 ευρώ. Όταν έρχεται ο... και λέει ‘δεν παίρνω τίποτα εγώ. Ας πάρει η κλινική ό,τι νομίζει’. Δικά μου παιδιά έχει χειρουργήσει χωρίς καν να με ξέρει και να τον ξέρω», είπε χαρακτηριστικά γιατρός στην εκπομπή «Live News» του Mega.

Η έρευνα των Αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια η αιτία θανάτου αυτών των 15 παιδιών.

«Για μένα είναι άγιος»

Υπάρχουν και γονείς που τον στηρίζουν, καθώς η δική τους υπόθεση είχε αίσια εξέλιξη. Για παραάδειγμα μίλησε στην ίδια εκπομπή η μητέρα της Νεφέλης, η οποία χρειάστηκε να χειρουργηθεί για μια σοβαρή πάθηση στην καρδιά της. «Μιλάμε για ενός έτους παιδί. Εμείς τα πρώτα μας κεράκια δεν σβήσαμε γιατί ήμασταν στο νοσοκομείο για εξετάσεις», λέει η Μαριλένα Παπαπαύλου, μητέρα της μικρής.

Το χειρουργείο κράτησε 5 ώρες. Όταν ο γιατρός βγήκε αναψοκοκκινισμένος στον θάλαμο αναμονής, είπε στους δύο γονείς ότι η κόρη τους, ο μικρός Ταρζάν όπως την αποκαλούσε όλο το νοσοκομείο, τα κατάφερε.

«Κρεμόμουν από το στόμα του. Μόλις μου είπε ότι όλα πήγαν καλά – δεν με άφησε να του φιλήσω τα πόδια και μου είπε ‘να λες κάθε μέρα ευχαριστώ στον Θεό που είναι δίπλα σου η Νεφέλη’».

Σήμερα, αυτόν τον γιατρό που το 2013 έσωσε το κοριτσάκι της, 15 άλλοι γονείς που έχασαν το δικό τους σπλάχνο, τον καταγγέλλουν για πλημμελείς ενέργειες.

«Γιατί εγώ να δώσω 40.000 ευρώ, γιατί τόσο μου ζήτησε ένα πολύ γνωστός γιατρός. Εγώ τι έπρεπε να κάνω; Να πουλήσω το σπίτι μου; Να βγω για δανεικά; Εννοείται ότι θα το έκανα αλλά υπήρχε αυτός ο άνθρωπος, που ναι, θα σας πω για μένα είναι σε εισαγωγικά ‘Άγιος’».

Η έρευνα των Αρχών για την ανυπόγραφη επιστολή

Μπορεί η κ. Παπαπαύλου να λέει μόνο τα καλύτερα για τον γιατρό που χειρούργησε τη 10χρονη, σήμερα, κόρη της, δεν ισχύει το ίδιο για τους 15 γονείς που με την επιστολή τους πυροδότησαν μια διεξοδική έρευνα της αστυνομίας.

Η έρευνα ξεκίνησε από το υπουργείο Υγείας και συνεχίστηκε από τη Δικαιοσύνη, ενώ έγινε και μία παραγγελία στις αστυνομικές υπηρεσίες και κυρίως στο Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, προκειμένου να ερευνηθεί ποια παιδιά έχουν πεθάνει και τι ακριβώς αναφέρουν οι γονείς τους.

Μελανό σημείο της επιστολής πως είναι ανυπόγραφη. Δεν υπάρχουν τα ονόματα των γονέων, την ώρα μάλιστα που κανένας από αυτούς δεν έχει υποβάλλει μήνυση ή έστω καταγγελία σε κάποιο αστυνομικό τμήμα.

«Κανείς δεν αναλάμβανε το εγγονάκι μου»

Κι ενώ αυτοί οι γονείς μέσα στον πόνο τους αναζητούν την αλήθεια για τον χαμό των παιδιών τους, μια άλλη γυναίκα συγκλονίζει με τη μαρτυρία της αποκλειστικά στην εκπομπή «Live News».

«Αυτός ο παιδοκαρδιοχειρουργός χειρούργησε και το δικό μου εγγονάκι», είπε  και συνέχισε: «Ήταν μόλις 38 ημερών, δεν άντεξε και «έφυγε», όμως ο γιατρός αυτός έκανε τα πάντα για να το σώσει. Το εγγόνι μου γεννήθηκε με μια πολύ σοβαρή πάθηση. Είχαν σηκώσει τα χέρια. Δεν το αναλάμβανε κανείς. Κανείς δεν μπορούσε το δικό μου το εγγόνι να το αναλάβει. Και μας είπαν μέσα από το νοσοκομείο ότι μόνο αυτός μπορεί να το χειρουργήσει. Μόνο αυτό το χέρι μπορούσε να το χειρουργήσει. Κάνει 8 ώρες χειρουργείο, βγαίνει το μωρό από το χειρουργείο. Πάει στην εντατική. Τελικά το χάσαμε αλλά 38 ημερών το χειρούργησε. Τι να πεις τώρα γι’ αυτόν τον άνθρωπο; Ότι φταίει ο [γιατρός]; Μην τρελαθούμε, αφού ξέραμε τη σοβαρότητα της κατάστασής μας».