Γιγαντιαίο αμερικανικό πλοίο με στρατιωτικά εφόδια στην Αλεξανδρούπολη

Γιγαντιαίο αμερικανικό πλοίο με στρατιωτικά εφόδια στην Αλεξανδρούπολη

Τα υλικά προορίζονται για Βουλγαρία και Ρουμανία όπου θα πραγματοποιηθούν ΝΑΤΟΪκές ασκήσεις

Το αμερικανικό οχηματαγωγό «LIBERTY PRIDE» κατέπλευσε σήμερα 5 Μαρτίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μεταφέροντας στρατιωτικό εξοπλισμό με προορισμό τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που είναι αναπτυγμένες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το γιγαντιαίο (μήκος 199.9 μ. πλάτος 32.26 μ. και βύθισμα 8,5 μ.) πλοίο ελλιμενίστηκε το πρωί και άρχισε να ξεφορτώνει στρατιωτικά εφόδια, τα οποία δια των συνδυασμένων μεταφορών, θα συνεχίσουν προς στην Βουλγαρία και την Ρουμανία, όπου στο επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν με φόντο τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία δυο μεγάλες ασκήσεις του ΝΑΤΟ, δυο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, η Atlantic Resolve 23 και η Defender Europe 23.

Το «LIBERTY PRIDE έφτασε στην Αλεξανδρούπολη απο το λιμάνι του Τσάρλεστον των ΗΠΑ, και θα αποπλεύσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, αφού φορτώσει άλλα εφόδια και εξοπλισμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Το αμερικανικό οχηματαγωγό αποτελεί προπομπό αλυσίδας εφοδιοπομπών για λογαριασμό των συμμαχικών δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει έως και τα τέλη Αυγούστου.

Όπως και σε άλλες διελεύσεις στρατιωτικών αποστολών, τα φορτία θα συνεχίσουν από το λιμάνι της Αλέξανδρούπολης με τρένα και φορτηγά αυτοκίνητα. Την ίδια διαδρομή, ακολουθούν αντιστρόφως, και τα φορτία που επιστρέφουν από τα πεδία των ασκήσεων. Για τον συντονισμό και την επίβλεψη των διελεύσεων σε συνεργασία με τις αρχες του λιμανιού και του ελληνικού στρατού, στην Αλεξανδρούπολη έχουν εγκατασταθεί ήδη διακόσιοι και πλέον Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος κ. Κωνσταντινος Χατζημιχαήλ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει, με αφορμή: «Μετά από τις κινήσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου με εκφόρτωση και οδική προώθηση για τα United Nations και rotation για τον Ιταλικό Στρατό και καθώς πραγματοποιούμε συνεχείς ελλιμενισμούς με εκφορτώσεις βαρέως εξοπλισμού για τα ενεργειακά projects της περιοχής (power plant της TERNA S.A./Motor Oil και τις επόμενες ημέρες για το LNG τερματικό FSRU της gastrade s.a.) ξεκινάμε από σήμερα ταυτόχρονες επιχειρήσεις κυκλικής εναλλαγής στρατιωτικού υλικού και μέσων του US Army με συνδυασμένες μεταφορές πλοίου-τρένου-φορτηγών οχημάτων!».