Σαντορίνη: Δουλεμπορικό ιστιοφόρο από την Τουρκία αποβίβασε μετανάστες στο νησί

Σαντορίνη: Δουλεμπορικό ιστιοφόρο από την Τουρκία αποβίβασε μετανάστες στο νησί

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές και 22 μετανάστες

Παράνομους μετανάστες αποβίβαζαν στη Σαντορίνη διακινητές από ιστιοφόρο που απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια το απόγευμα της Κυριακής 23 Οκτωβρίου.

Κλιμάκιο της Λιμενικής Αρχής Θήρας κατόπιν διακριτικής επιτήρησης στην περιοχή Έξω Γυαλός Καρτεράδου εντόπισε το ύποπτο ιστιοφόρο σκάφος να κινείται πλησίον της ακτής. Άμεσα για το σημείο απέπλευσε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ενώ διαπιστώθηκε, ότι ικανός αριθμός αλλοδαπών μεταφερόταν με τη χρήση βοηθητικής λέμβου στην ακτή. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης που ακολούθησε, συνελήφθησαν ένας 25χρονος αλλοδαπός διακινητής, του οποίου ο ρόλος ήταν η παραλαβή των μεταναστών και η περεταίρω διακίνηση τους στην ενδοχώρα. Επιπλέον συνελήφθησαν δέκα μετανάστες, καθώς στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Παράλληλα, σε έτερη επιχείρηση στην περιοχή του αεροδρομίου συνελήφθη 24χρονος αλλοδαπός συνεργός του 25χρονου διακινητή, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με εκμισθωμένο Ι.Χ.Ε. όχημα, το οποίο θα χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των αλλοδαπών στη Σαντορίνη. Στη συνέχεια, το ιστιοφόρο σκάφος μεταφοράς των αλλοδαπών έσβησε τους φανούς ναυσιπλοΐας και άρχισε να απομακρύνεται από τις ακτές, ωστόσο εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε από το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, το πλήρωμα του οποίου με την συνδρομή Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Θήρας, προέβη στη σύλληψη δύο ακόμη αλλοδαπών, ηλικίας 28 και 44 ετών, φερόμενων ως διακινητών - χειριστών του ιστιοφόρου, ενώ σε έλεγχο που διενεργήθηκε επί του σκάφους, εντοπίστηκαν δώδεκα ακόμη αλλοδαποί στερούμενοι νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Θήρας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, η οποία αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που προκύπτουν και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των συλληφθέντων διακινητών και σε άλλες υποθέσεις, με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.