Σεξ: Η επιθετική κίνηση στο κρεβάτι που μπορεί να παρεξηγηθεί

Σεξ: Η επιθετική κίνηση στο κρεβάτι που μπορεί να παρεξηγηθεί

Αλλά είναι μία παρενέργεια της εξελικτικής βιολογίας

Όταν κάνεις σεξ συμβαίνει πολλές φορές και το εξής: εντελώς ενστικτωδώς σου βγαίνει πάνω στο πάθος, όταν πλησιάζεις το στόμα σου στο γυμνό της δέρμα να το δαγκώσεις. Μία παρόρμηση που δε συμβαίνει μόνο σε εσένα και δεν κρύβει τίποτα κακό, βίαιο ή κανιβαλιστικό.

Γιατί μας αρέσει να δαγκώνουμε στο κρεβάτι; Να είμαστε τρυφερά, ερωτικά επιθετικοί με το ταίρι μας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μία κοινή παρόρμηση που έχει τις ρίζες της στην εξελικτική βιολογία και εκτός από τα δαγκώματα, αφορά επίσης τα τσιμπήματα. Έχει μάλιστα και όνομα: τρυφερή επιθετικότητα.

Τι είναι η τρυφερή επιθετικότητα

«Είναι η επιθυμία να δαγκώσεις, να σφίξεις, να τσιμπήσεις κάποιον επειδή τον βρίσκεις χαριτωμένο ή σέξι και νιώθεις στοργή και αγάπη απέναντί ​​του, χωρίς όμως να θέλεις να τον βλάψεις. Δε θέλεις δηλαδή να τον φας στην κυριολεξία», εξηγεί η Dr. Nazanin Moali, κλινική ψυχολόγος.

Μιλώντας στο insidehook.com, φέρνει το ακόλουθο, χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Νομίζω έχει συμβεί σε πολλούς να δούμε ένα χαριτωμένο μωρό και να πούμε ότι “θέλουμε να το δαγκώσουμε στις δίπλες στα μπουτάκια του ή στα ροδαλά, ζουμερά μαγουλάκια του”. Μπορεί επίσης να μην έχουμε πει κάτι αντίστοιχο για ένα μωρό, αλλά για ένα ζώο, ένα κουτάβι ή ένα γατάκι. “Είναι τόσο γλυκούλι που θέλω να το φάω”».

Η Dr. Moali σημειώνει ότι αυτό το συναίσθημα ονομάζεται «δίμορφη έκφραση» και βρίσκεται στη ρίζα αυτών των αντιφατικών συναισθημάτων, που αισθανόμαστε ταυτόχρονα.

Δίμορφη έκφραση είναι όταν κάποιος που νιώθει ένα έντονο συναίσθημα εκφράζει το ακριβώς αντίθετο συναίσθημα. Με απλά λόγια, ενώ αισθάνεσαι αγάπη και χαρά για το μωρό, έχεις την επιθυμία αντί να το φιλήσεις, να το δαγκώσεις για να του δείξεις πόσο το λατρεύεις.

«Το δάγκωμα είναι μία επιθετική έκφραση στοργής, που συμβαίνει όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα, όταν τα συναισθήματα είναι τόσο δυνατά που κυριολεκτικά δεν γνωρίζεις πώς να τα διαχειριστείς. Και έτσι, δαγκώνεις», αναφέρει η κλινική ψυχολόγος.

Τα ερωτικά δαγκώματα στο σεξ

Η σεξουαλική επιθετικότητα που νιώθουμε προς τους συντρόφους μας (και η επακόλουθη επιθυμία να τους δαγκώσουμε), είναι μια άλλη μορφή τρυφερής επιθετικότητας. Το δάγκωμα με σεξουαλικό τρόπο «συνήθως υπονοεί μία αίσθηση παιχνιδιάρικης διάθεσης, πάθους και ερωτικής έξαψης». «Όταν εναλλάσσεις το χάδι με το δάγκωμα, είναι ένας τρόπος για να αυξήσεις τη διέγερση και την ευχαρίστηση τόσο σε εσένα, όσο και στο ταίρι σου».

Είναι επίσης όμως για κάποιους, πέρα από «πράξη πάθους» και μία πράξη κυριαρχίας. «Τα δαγκώματα στο σεξ θα μπορούσαν να αντανακλούν κάποια αίσθηση κυριαρχίας ή (παιχνιδιάρικης) ιδιοκτησίας, σημαδεύοντας (προσωρινά) το σώμα του συντρόφου σου», τονίζει η Dr. Moali για να καταλήξει:

«Εν ολίγοις, σε μία κατάσταση αυξημένης διέγερσης, ο πόνος μπορεί συχνά να μοιάζει με ευχαρίστηση. Οι νευρικές απολήξεις μας είναι σε εγρήγορση. Η σεξουαλική επιθυμία και η ακαταμάχητη ανάγκη να σκίσουμε τα ρούχα του συντρόφου μας και να βυθίσουμε τα δόντια μας ελαφριά στο δέρμα του είναι μία τρυφερή επιθετικότητα που ενισχύεται από τη σεξουαλική επιθυμία».