Υπόθεση Novartis: Στο εδώλιο ο Κωνσταντίνος Φρουζής και δυο γιατροί

Υπόθεση Novartis: Στο εδώλιο ο Κωνσταντίνος Φρουζής και δυο γιατροί

Θα είναι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ενώ οι δυο συγκατηγορούμενοι του για παθητική δωροδοκία

Εδώλιο «έδειξε» το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο στον Κωνσταντίνο Φρουζή και δυο γιατρούς για την υπόθεση Novartis. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της φαρμακοβιομηχανίας θα καθίσει στο εδώλιο κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ενώ οι δυο συγκατηγορούμενοι του γιατροί για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας.

Οι δικαστές με βούλευμα τους υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως Ελένης Μιχαλοπούλου η οποία ζητούσε την παραπομπή των κατηγορουμένων που φέρονται να εμπλέκονται στην διαδρομή «μαύρου χρήματος» που μέσω διαφημιστικών εταιριών ξεπλενόταν για να καταλήξει στους τελικούς αποδέκτες. Οι δυο γιατροί φέρονται να συνταγογραφούσαν σκευάσματα της Novartis με το αζημίωτο. Μάλιστα, σε έναν από τους γιατρούς η έρευνα εμφανίζεται να εντόπισε 4.000 ευρώ που προέρχονταν από εμβάσματα της εταιρίας.

Η εισαγγελική λειτουργός, στην πρόταση της, περιγράφει αναλυτικά τη δράση της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας , με κεντρικό πρόσωπο τον Κωνσταντίνο Φρουζή, κατά την περίοδο 2012-2015, με στόχο, όπως αναφέρει, να αυξηθούν τα κέρδη της.

Σύμφωνα με την κατηγορία οι πληρωμές γίνονταν με χρήματα από την Ελβετία με κωδικές ονομασίες και καταχωρούνταν στα λογιστικά βιβλία της εταιρίας στην Ελλάδα ως «νόμιμα έξοδα διαφήμισης και προώθησης»

Η αρχική δίωξη αφορούσε συνολικά 15 γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων η οποίοι φέρονται να λάμβαναν από την φαρμακοβιομηχανία ποσά που έφταναν ακόμη και τις 80.000 ευρώ. Ωστόσο, σε δίκη παραπέμπονται δυο γιατροί καθώς το Δικαστικό Συμβούλιο συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία σε κάποιες περιπτώσεις δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή των κατηγορουμένων ενώ σε άλλες οι πράξεις είχαν υποπέσει σε παραγραφή.