Καταδίωξη στο Πέραμα: Η βαλλιστική θα «δείξει» πώς θα αποδοθούν οι κατηγορίες

Καταδίωξη στο Πέραμα: Η βαλλιστική θα «δείξει» πώς θα αποδοθούν οι κατηγορίες

Ερευνάται αν το Κέντρο Άμεσης Δράσης προέτρεψε τους αστυνομικούς να εγκαταλείψουν την καταδίωξη, κάτι που δεν έγινε

Φως σε μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα αναμένεται να ρίξουν τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης, όσον αφορά στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 20χρονου Ρομά και στη συνέχεια τη σύλληψη των επτά αστυνομικών με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, οι οποίοι θα απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή την Τετάρτη (27/10).

Η υπόθεση του Περάματος αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρή και ερευνώνται πλήρως οι συνθήκες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, περισσότερες από 38 σφαίρες έριξαν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της συμπλοκής. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή είναι η προβλεπόμενη σε κάθε περίπτωση που υπάρχει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

Καταδίωξη στο Πέραμα: «Είναι αδιανόητο να παράκουσαν εντολή του κέντρου»

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η κρατική τηλεόραση, ερευνάται αν το Κέντρο Άμεσης Δράσης προέτρεψε τους αστυνομικούς να εγκαταλείψουν την καταδίωξη, κάτι που δεν έγινε.

«Είναι αδιανόητο να παράκουσαν εντολή του κέντρου. Τι μπορεί να συμβεί. Ο χώρος και η περιοχή να μην επέτρεψαν την διαβίβαση των σημάτων, να μην ακούστηκε η εντολή του κέντρου» είπε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημητρης Αποστολοπουλος συνδικαλιστής ΕΛΑΣ είπε πως έχει ζητηθεί βελτίωση των ενδοεπικοινωνιών, πάνω στις μηχανές, «διότι με τον θόρυβο, τις σειρήνες, την αδρεναλίνη στο κόκκινο, μπορεί κάτι να μην ακουστεί».

Πώς θα γίνει η απόδοση των κατηγοριών

Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν το πλήθος σφαιρών που έριξαν και οι επτά αστυνομικοί, δεδομένου ότι οι δράστες ήταν άοπλοι. Η έκθεση της βαλλιστικής πλέον αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι αστυνομικοί που έκαναν χρήση των όπλων. Τα όπλα έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια και μόλις «μιλήσουν» θα γίνει προσωποποίηση των κατηγοριών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από αστυνομικές πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ, οι κατηγορίες θα είναι διαφορετικές:

  • Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 20χρονο θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο
  • Αυτός που τραυμάτισε τον 16χρονο την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας
  • Και όσοι πυροβόλησαν το αυτοκίνητο θα κατηγορηθούν για παράβαση του νόμου περί όπλων

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών.