Φωτιά στα Βίλια: Κόλαση επί γης οι τεράστιες φλόγες προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα

Φωτιά στα Βίλια: Κόλαση επί γης οι τεράστιες φλόγες προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα

Αντιπυρικές ζώνες διανοίγονται για να μην προχωρήσει η πυρκαγιά σε Καντήλι και Μελετάκι - Κάτοικοι αποχωρούν αυτοβούλως από τα σπίτια τους

Μια κόλαση επί γης ζούνε για τρίτο βράδυ η κάτοικοι των Βιλίων από τη φωτιά που έχει ξεσπάσει την Δευτέρα. Το μέτωπο είναι πλέον τεράστιο και παρότι ο άνεμος δείχνει να έχει κωπάσει η κατάσταση παραμένει πάρα πολύ δύσκολη, καθώς οι φλόγες καίνε ό,τι βρούνε στο πέρασμά τους.

Λίγο πρις τις 23:50 υπήρξε μια αναζωπύρωση κοντά στα Βίλια στον Προφήτη Ηλία και οι κάτοικοι φωνάζουν ότι ήταν εμπρησμός. Ωστόσο, η έγκαιρη επέμβαση των επίγειων δυνάμεων απέτρεψε την επέκτασή της.

Η μεγάλη προσπάθεια συνεχίζεται με στόχος να μην χαθεί έλεγχος ελέγχου στο νότιο τμήμα της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, ενώ ενέργειες διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών ειδικά υπάρχει επιχρίρηση για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.

Τα εναέρια μέσα έχουν πάψει να λειτουργούν από τις 21:00, όταν έπεσε σκοτάδι και πάνω από 400 πυροσβέστες, ανάμεσά στους Έλληνες και Πολωνοί, κάνουν τα πάντα για να μην επιτρέψουν στις πύρινες φλόγες να μπούνε στους οικισμούς. Βοηθούν στο έργο τους εθελοντές, αλλά και κάτοικοι.

Βεβαίως, η πυρκαγιά έχει κάψει αγροικίες, εκτός από την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει γίνει και σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για το μέγεθος της καμένης έκτασης έως το μεσημέρι της Τετάρτης είναι τα 80.000 στρέμματα και συνεχίζει. Πάντως, ο συγκεκριμένος απολογισμός έχει έναν αστερίσκο, επειδή υπάρχει πολύ καπνός

Ακόμα και με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Παρότι δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για τα Βίλια μέχρι τώρα, κάποιοι κάτοικοι αποχωρούν αυτοβούλως, διότι η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις μπορεί να επεκταθεί πολύ γρήγορα.

Έτσι κι αλλιώς λεωφορεία είναι έτοιμα ώστε να μεταφερθεί κόσμος, εφόσον χρειαστεί.