Φωτιά στα Βίλια: Κινητοποιήθηκαν λεωφορεία για την απομάκρυνση κατοίκων – «Εξετάζεται σοβαρά η εκκένωση»

Φωτιά στα Βίλια: Κινητοποιήθηκαν λεωφορεία για την απομάκρυνση κατοίκων – «Εξετάζεται σοβαρά η εκκένωση»

Η κατάσταση πήρε άσχημη και ανεξέλεγκτη τροπή

Για πολύ δύσκολες ώρες κάνουν λόγο στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, σχετικά με το μέτωπο της φωτιάς και όλη η αγωνία πλέον έχει να κάνει με τα αν καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να την κρατήσουν έξω από τα Βίλια και να μην μπει στην πόλη, την οποία όμως έχει πλησιάσει αρκετά κοντά.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δυνάμεις του δήμου συμπράττουν μαζί με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, ενώ έχουν κινητοποιηθεί λεωφορεία, για την περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, αλλά έχουν ενισχυθεί τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην πυρκαγιά τόσο σε ελικόπτερα όσο και σε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η φωτιά έχει μπει ήδη σε εγκαταλειμμένο σπίτι κοντά στον οικισμό.

Η κατάσταση πήρε άσχημη και ανεξέλεγκτη τροπή μετά τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης (18/08), όταν ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έγινε δυτικός. Σε αυτό ακριβώς στάθηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε: «Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια». Και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη».

Για πολύ δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώνεται στο να οριοθετηθεί η φωτιά μέχρι να βραδιάσει, πριν δηλαδή σταματήσουν να επιχειρούν οι εναέριες δυνάμεις.

Νωρίτερα υπήρξε εισήγηση για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων, σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική, καθώς μια από τις εστίες είχε κατεύθυνση προς τον οικισμό στα Βίλια.

Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας δήλωσε πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή εκκένωσης, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη εντολή.