Άρειος Πάγος: Στο «μικροσκόπιο» η δολοφονία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη

Άρειος Πάγος: Στο «μικροσκόπιο» η δολοφονία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη

Κρίνεται η αίτηση αναίρεσης του κατηγορουμένου σε δις ισόβια

Ο Άρειος Πάγος καλείται να κρίνει αύριο την αίτηση αναίρεσης του καταδικασμένου σε δις ισόβια και 66 χρόνια για την δολοφονία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ Γιάννη Ευαγγελινέλη και Γιώργου Σκυλογιάννη, τον Μάρτιο του 2011 στην περιοχή του Ρέντη.

Ο κατηγορούμενος, που έχει καταδικαστεί για την δολοφονία των δύο αστυνομικών, στρέφεται κατά της απόφαση του Εφετείου, ως προς το σκέλος που τον αφορά, υποστηρίζοντας  πως δεν ήταν στο σημείο του εγκλήματος κατά τον χρόνο των πυροβολισμών σε βάρος των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ ενώ παραδέχεται μόνο πως συμμετείχε στη ληστεία του περιπτέρου που είχε προηγηθεί.

Μάλιστα, για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του επικαλείται την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που έγινε για τις επίμαχες ώρες. Όπως αναφέρει στην αίτηση αναίρεσης του «Όταν η αστυνομία προέβη σε νόμιμη άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδέσεων, που ενεργοποιήθηκαν τις συγκεκριμένες χρονικές στιγμές στα σημεία της ληστείας και της εμπλοκής των δραστών αυτής με τους αστυνομικούς της ομάδας Δίας, από τις 18.50 έως τις 19.29 την 1 Μαρτίου 2011, αυτός (σσ: Σαββίδης), με την μία από τις δύο τηλεφωνικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, που είχε στην κατοχή του επικοινώνησε 22 φορές με τις τηλεφωνικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, που είχαν στην κατοχή τους δύο κατηγορούμενοι, που βρίσκονταν εντός του κλεμμένου αυτοκινήτου, πριν, κατά τον χρόνο και μετά, που έλαβε χώρα, η συμπλοκή με τους αστυνομικούς της ομάδας Δίας». Επισημαίνει δε πως αν βρισκόταν στο ίδιο αυτοκίνητο με τους συγκατηγορουμένους του, δεν θα χρειαζόταν να συνομιλούν μεταξύ τους με τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ χαρακτηρίζει εσφαλμένη την παραδοχή της απόφασης του Δευτεροβάθμιου δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία, τα καλάσνικωφ που χρησιμοποιήθηκαν στην συμπλοκή με τους αστυνομικούς ήταν δυο. Όπως υπογραμμίζει, «από τις αποδείξεις της αστυνομικής προανάκρισης βεβαιώθηκε η χρησιμοποίηση ενός όπλου και η ύπαρξη και χρησιμοποίηση του δεύτερου εμφανίστηκε στο προσκήνιο ώστε να ενοχοποιηθεί…».Οι συνήγοροι του κατηγορούμενου Εμμ. Παπαδάκης και Ν. Χονδρογιάννηαναφέρουν χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για στήριξη της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας σε βάρος του εντολέα τους  καθώς δεν βρέθηκαν αποτυπώματα, γονιδίωμα, dna, μαρτυρικές καταθέσεις ή άλλα οποιαδήποτε στοιχεία και κάνουν λόγο για «εμμονική μαρτυρική κατάθεση ενός αστυνομικού». «Φαίνεται ότι είχε αποφασιστεί “επιτελικά” να ενοχοποιηθεί ειδικά ο εντολέας μας με αυτήν την κατάθεση  ως εκδίκηση για τον θάνατο των δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό των λοιπών, επειδή δεν προέκυψαν εναντίον του ενοχοποιητικά στοιχεία» υπογραμμίζουν.

Ο Άρειος Πάγος αφού εξετάσει τα στοιχεία με την απόφαση του θα κρίνει εάν το σκεπτικό της απόφασης είναι επαρκώς αιτιολογημένο ή όχι, και αν θα αναπέμψει στο Εφετείο για εκ νέου εκδίκαση την υπόθεση .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στον δεύτερο κατηγορούμενο, έχει ήδη επιστρέψει  στο Εφετείο, αφού έγινε δεκτή η αναίρεση του εισαγγελέα σε βάρος της αθωωτικής απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.