Τι πρέπει να προσέξουν ασθενείς και γιατροί για την ασφαλή λειτουργία ιατρείων

Τι πρέπει να προσέξουν ασθενείς και γιατροί για την ασφαλή λειτουργία ιατρείων

Οι οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Να γίνουν τα πρώτα «βήματα» προς την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω Covid-19, για την ασφαλή λειτουργία ιατρείων και εργαστηρίων, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), με επιστολές του προς τους πολίτες και τους ιατρούς.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας, «έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλες οι ιδιωτικές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να διαθέτουν τον απαραίτητο εκείνο εξοπλισμό σε μέσα ατομικής προστασίας για τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας τους. Όλοι δε οι γιατροί έχουν λάβει σαφείς σχετικές οδηγίες για την εφαρμογή μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού μεταξύ ασθενών εναρμονισμένες με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ».

Ο ΙΣΘ τονίζει ότι οι προληπτικές επισκέψεις- εξετάσεις πρέπει να αρχίσουν να επαναπρογραμματίζονται. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «συνεχίζουμε και ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ όμως μαζί με εμάς μένουν και οι χρόνιες παθήσεις, οι οποίες κινδυνεύουν να μετατραπούν σε οξείες λόγω πλημμελούς ιατρικής παρακολούθησης».

Σύμφωνα με τον ΙΣΘ, η ασφαλής παραμονή στα ιατρεία αλλά και στα εργαστήρια θα επιτευχθεί με τη χρήση μάσκας προσώπου καθ' όλη τη διάρκεια της, ενώ οι ειδικές μάσκες με φίλτρο (FFP2 & FFP3) πρέπει να αποφεύγονται από τους ασθενείς και η χρήση τους αφορά μόνο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό καθώς μπορεί να συμβάλλουν στη διασπορά του ιού.

Οι γιατροί- μέλη του ΙΣΘ έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες ώστε τα ραντεβού να προγραμματίζονται με τρόπο αποφυγής συγχρωτισμού ασθενών στους χώρους αναμονής των ιατρείων- εργαστηρίων.

Όπως επισημαίνει ο ΙΣΘ, «η καθυστέρηση προσέλευσης από την προκαθορισμένη ώρα μπορεί να διασαλεύσει την προσπάθεια αποφυγής συγχρωτισμού. Η επίσκεψη στο γιατρό θα γίνεται μόνο από τον ασθενή και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (ηλικιωμένοι, παιδιά, ΑΜΕΑ, άτομα που χρήζουν βοήθειας ετέρου προσώπου) θα επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή, ο οποίος και αυτός θα πρέπει να φοράει μάσκα προσώπου καθ' όλη την διάρκεια παραμονής στο Ιατρείο-εργαστήρι».

Οι οδηγίες για τη λειτουργία ιατρείων και εργαστηρίων είναι οι εξής:

-Το προσωπικό των ιατρείων που έρχεται σε άμεση επαφή με τον ασθενή πρέπει να φοράει υποχρεωτικά μάσκα προστασίας το ίδιο θα πρέπει να ζητείται και από τους προσερχόμενους ασθενείς. (Νεότερη οδηγία του ECDC συνιστά τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους από όλους τους πολίτες)

-Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και σε όσους διαχειρίζονται εμπύρετα περιστατικά, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αποφυγής συγχρωτισμού με άλλα περιστατικά, πρέπει δε να γίνεται προσπάθεια να εξετάζονται στη λήξη του ωραρίου των ιατρείων και να αντιμετωπίζονται ως δυνητικά κρούσματα κοροναϊού λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

-Τα ραντεβού πρέπει να κατανέμονται με τρόπο ώστε να μην παραμένουν ασθενείς στο χώρο αναμονής σε αποστάσεις μικρότερες των 2 μέτρων. Επίσης θα πρέπει να προσέρχεται στο ιατρείο μόνον ο ασθενής χωρίς συνοδό εκτός αν ο ασθενής είναι υπερήλικας ή παιδί.

-Απαραίτητος είναι ο συχνός αερισμός των χώρων και η τακτική απολύμανση των επιφανειών.

- Σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες ιατρούς ιδιωτικών κλινικών, αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην διαχείριση ύποπτων περιστατικών, αλλά και να απαιτούν από τη διοίκηση των κλινικών να τηρούνται από όλο το προσωπικό οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας.