Κορονοϊός: Τα διαγράμματα που δείχνουν την πορεία της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες

Κορονοϊός: Τα διαγράμματα που δείχνουν την πορεία της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες

Πέτσας: Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάϊο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας

Την αποδοτικότητα των μέτρων κατά του κοροναϊού στην Ελλάδα τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι έχει μπει «φρένο».

Σύμφωνα με το διάγραμμα με τον αριθμό των κρουσμάτων κοροναϊού, στην Ελλάδα ήταν μέχρι χθες 1.735, ενώ σε ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία η το Βέλγιο, ο αριθμός τους είναι πενταψήφιος.

Σχετικά με τα θύματα, στην Ελλάδα ήταν μέχρι χθες 73 - σήμερα γνωρίζουμε πως έχουν φτάσει τουλάχιστον τα 76, με ακόμα τρεις νεκρούς- ενώ στην Πορτογαλία ήταν 295 και στο Βέλγιο έφτασαν τα 1447.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό

Σε εθνικό επίπεδο όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα συνεκτικό σχέδιο, για τη στήριξη των εργαζομένων και την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα:

  • Ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας, η υποβολή αιτήσεων για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ και ξεκινά να καταβάλλεται στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας.
  • Στις ίδιες ημέρες θα καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα καταβληθεί και η προκαταβολή 400 (από τα 600) ευρώ στους επιστημονικούς κλάδους (λογιστές, μηχανικούς, ανεξάρτητους δικηγόρους γιατρούς, εκπαιδευτικούς), στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.
  • Μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα θα πρέπει όσοι θέλουν και είναι σε ΚΑΔ που δικαιούνται προστασίας, να αναγγείλουν ηλεκτρονικά ποιες επιταγές τους θέλουν να τύχουν προστασίας για τις επόμενες 75 ημέρες.
  • Την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά και η επιστροφή σε 51.617 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοτελώς απασχολούμενους των ποσών που δικαιούνται από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2018 συνολικού ύψους 43,5 εκατ. ευρώ από τις εισφορές Ιανουαρίου 2020.

Σημειώνουμε επίσης ότι:

  • Ξεκίνησε από την Παρασκευή η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις (με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους) που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την ενίσχυση της «επιστρεπτέας προκαταβολής».
  • Εξασφαλίστηκε η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να βάλουμε σε λειτουργία (με 2 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ) το ταμείο εγγυοδοσίας, προκειμένου να δοθούν δάνεια για κεφάλαιο κίνησης που θα φτάνουν έως 25% του ετήσιου τζίρου τους.

Το δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου αυτού, που εκτείνονται μέχρι τέλος Απριλίου, φτάνει ήδη τα 6,8 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί δηλαδή, στο 3,5% του Α.Ε.Π. της χώρας και είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι στο 3% του Α.Ε.Π., όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno. Υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα αυτά πρόκειται να συνεχιστούν και προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι σ' αυτό τα ποσό δεν περιλαμβάνονται οι κλαδικές πολιτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές κ.α.

Ούτε φυσικά οι αρχικές παρεμβάσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, μέσω της πιο ευέλικτης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, της αξιοποίησης του Ειδικού Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, της δημιουργίας εγγυοδοτικού μηχανισμού, της μόχλευσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα αναπτύξει, μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. Ένα συνολικό πακέτο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019».

Κλείνοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις δωρεές και τον εθελοντισμό επισημαίνοντας ότι «μεγάλη ποσότητα μέσων ατομικής προστασίας, μέρος της δωρεάς της ΔΕΗ Α.Ε. στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνολικού ύψους 5 εκ. ευρώ, αφίχθηκε νωρίτερα το πρωί στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με ειδικά ναυλωμένη πτήση.

Το υγειονομικό υλικό που παραλήφθηκε σήμερα, αποτελείται από 507.600 μάσκες τύπου FPP2 και 12.022 προστατευτικές στολές τύπου Tyvec όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για αυτό το «κίνημα δωρεών», έχει ήδη συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας μια ταχεία και διαφανής διαδικασία αποδοχής των δωρεών, τόσο σε είδος, για παράδειγμα υγειονομικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού, όσο και σε χρήμα.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Ιδρύματα, μεγάλοι όμιλοι, Ενώσεις, Σύλλογοι, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις έχουν ήδη προβεί σε μεγάλες δωρεές για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και γενικότερα για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας.
  • Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, Σύνδεσμοι ποδοσφαιριστών και καλαθοσφαιριστών, οι ποδοσφαιρικές Λίγκες, ιδιοκτήτες ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές δωρεές.
  • Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές του στίβου έχουν ανακοινώσει ότι θα δημοπρατήσουν προσωπικά ενθύμια από την καριέρα και τις επιτυχίες τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά».
  • Ιδιαίτερα σημαντική είναι δράση της εθελοντικής ομάδας Hellas CΟVID-19 3D Printing Supplies - με τους συντονιστές της οποίας είχε τηλεδιάσκεψη Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - η οποία πρωταγωνιστεί στην προμήθεια 3D εκτυπωμένων μέσων ατομικής προστασίας, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ακόμη η σημαντική ανταπόκριση πολιτών και επιχειρήσεων στις πλατφόρμες ψηφιακής αλληλεγγύης. Πρόκειται για:

- Την πλατφόρμα ethelontes.gov.gr στην οποία έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να προσφέρουν εθελοντικά στο Σύστημα Υγείας περισσότεροι από 11.000.

- Την πλατφόρμα citysolidarity.gov.gr που αφορά στην συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης και ατομικής προστασίας, εξοπλισμού στέγασης, καθώς και υπηρεσιών, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας.

- Την πλατφόρμα animalsolidarity.gov.gr που αφορά στην συγκέντρωση τροφίμων, αλλά και υπηρεσιών κτηνιατρικής φροντίδας για τα αδέσποτα.

- Την πλατφόρμα digitalsolidarity.gov.gr που προσφέρει δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία, online κινηματογραφικές παραγωγές, πρόσβαση σε Video Streaming και Enterprise Video Streaming, αλλά και συστήματα τηλεδιάσκεψης, τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν το κλίμα εθνικής ομοψυχίας και αλληλεγγύης, τον νέο πατριωτισμό των Ελλήνων στις δύσκολες αυτές ώρες.

Αποδεικνύουν ότι συντελείται στη χώρα μας μια επανάσταση στη ψηφιακή διακυβέρνηση.

Πιστοποιούν ότι η Ελλάδα σήμερα παρά τη δεκαετή κρίση που πέρασε δεν είναι πια ουραγός, αλλά πρωτοπόρος σε πολλά επίπεδα».

Το αισιόδοξο μήνυμα που επεφύλαξε για το τέλος της ενημέρωσης ήταν ότι «μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάϊο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας.

Ο Απρίλιος, όπως θα έλεγε ο Λέοναρντ Κοέν, είναι η δική μας χαραμάδα που θα αφήσει να περάσει το φώς.

Και το στοίχημα, τότε, θα είναι πώς θα διαχειριστούμε την επιστροφή στην ομαλότητα, χωρίς λάθη, που θα γκρέμιζαν όσα με τόσο κόπο χτίσαμε από την αρχή της πανδημίας».