Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Αποφάσεις που θα θίγουν το αίσθημα δικαίου

Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Αποφάσεις που θα θίγουν το αίσθημα δικαίου

Τι αναφέρει για την διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα

«Παντελώς νέα δεδομένα» δημιουργεί , σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, η διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα που αφορά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Με αφορμή τη απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την αναγνώριση του επίμαχου ελαφρυντικού στον Επ. Κορκονέα, ο γνωστός ποινικολόγος επισημαίνει ότι: «σε συνδυασμό με το νέο άρθρο 299 ΠΚ, που προβλέπει σε περίπτωση ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως ποινή ισόβιας κάθειρξης ή ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 10 με 15 έτη (σε αντίθεση με την προηγούμενη διάταξη που πρόβλεπε μόνο ισόβια κάθειρξη), φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε αποφάσεις που θα θίγουν το αίσθημα δικαίου και θα προσβάλουν την αρχή της αναλογικότητας».

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου έχει ως εξής:

Με αφορμή την χθεσινή απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας σχετικά με την ανθρωποκτονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου επιθυμώ να επισημάνω τα εξής:

Το Δικαστήριο σύμφωνα με το νέο αρ. 84 παρ 2α ΠΚ  αναγνώρισε στον κηρηχθέντα ένοχο ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως Ε. Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου «σύννομου» βίου του.

Η ως άνω νέα διάταξη δημιουργεί παντελώς νέα δεδομένα καθ’ όσον σχεδόν υποχρεώνει τον εφαρμοστή του δικαίου να αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου «σύννομου» βίου που δεν αποκλείεται έστω και αν ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί σε «ελαφρύ» πλημμέλημα. Σε αντίθεση, η προισχύουσα διάταξη απαιτούσε την θετική αξιολογική κρίση του δικαστή για τη συνολική συμπεριφορά του κατηγορουμένου, προκειμένου να αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Σήμερα, ο πρότερος «έντιμος»  βίος έχει αντικατασταθεί απο τον πρότερο «σύννομο» βίο εξέλιξη που διευρύνει υποχρεωτικά το εύρος της αναγνώρισής του.

Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με το νέο άρθρο 299 ΠΚ, που προβλέπει σε περίπτωση ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως ποινή ισόβιας κάθειρξης ή ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 10 με 15 έτη (σε αντίθεση με την προηγούμενη διάταξη που πρόβλεπε μόνο ισόβια κάθειρξη), φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε αποφάσεις που θα θίγουν το αίσθημα δικαίου και θα προσβάλουν την αρχή της αναλογικότητας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...