Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Πώς «έσπασαν» τα ισόβια του Επαμεινώνδα Κορκονέα

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Πώς «έσπασαν» τα ισόβια του Επαμεινώνδα Κορκονέα

Ανοίγει ο δρόμος για την άμεση αποφυλάκισή του ειδικού φρουρού

Χωρίς να αλλάξει την πρωτόδικη απόφαση για τον βασικό κατηγορούμενο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας έκρινε σήμερα ομόφωνα ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και ομόφωνα αθώο λόγω αμφιβολιών τον Βασίλη Σαραλιώτη.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο συνήγορος του Κορκονέα, Βαγγέλης Ανδρούλας κατέθεσε αίτημα για την αναγνώριση του πρότερου έντιμου βίου του πελάτη του, προκειμένου να ζητήσει την ελάχιστη προβλεπόμενη ποινή (σ.σ. 10 χρόνια).

Πώς «έσπασαν» τα ισόβια του Κορκονέα

Τελικά, οι δικαστές επέβαλαν στον Επαμεινώνδα Κορκονέα ποινή κάθειρξης 13 ετών, γεγονός που σηματοδοτεί, σύμφωνα με νομικούς, την αποφυλάκισή του, καθώς πλέον με το νέο Ποινικό Κώδικα, η ανώτατη ποινή κάθειρξης που μπορούσε να του επιβληθεί ήταν τα 15 έτη. Ο Κορκονέας έχει ήδη εκτίσει πραγματική ποινή 10 ετών ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κάνει και μεροκάματα εντός της φυλακής, τα οποία προσμετρώνται ευεργετικά.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Β. Χανή, ο οποίος είχε προτείνει να χορηγηθεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αλλά να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα της υπεράσπισης για να αναγνωριστούν στον κατηγορούμενο τα ελαφρυντικά της ανάρμοστης συμπεριφοράς του παθόντος, της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, ότι συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του, ακόμα και κατά την κράτησή του, καθώς και αυτό της μη εύλογης διάρκειας της διαδικασίας που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του κατηγορουμένου.

Κούγιας: Δεν αποφυλακίζεται εξαιτίας του νέου Ποινικού Κώδικα

Ο δικηγόρος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star ξεκαθάρισε πως ο πελάτης του: «Δεν αποφυλακίζεται, σε καμία περίπτωση, εξαιτίας του νέου Ποινικού Κώδικα».

Συγκεκριμένα ο γνωστός ποινικολόγος ανέφερε: «Άκουσα να λέγεται ότι η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα είναι αυτή που ευεργέτησε τον Κορκονέα. Είμαι κατηγορηματικός ότι εκείνο το οποίο αποφυλακίζει τον Κορκονέα είναι αφενός η αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου και αφετέρου το γεγονός ότι έχει εκτίσει ποινή 10 χρόνια και 8 μήνες, εκ των οποίων έχει εργαστεί περισσότερο από 5 χρόνια. Και με τον παλιό Ποινικό Κώδικα, όταν σου αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό, η ποινή θα ήταν από 10 έως 20 χρόνια και θα είχε δικαίωμα να αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. Συνεπώς, ο Κορκονέας θα ήταν από σήμερα εκτός φυλακών και με τον παλιό και με τον νέο Ποινικό Κώδικα».

ΣΥΡΙΖΑ: Η μετατροπή των ισοβίων σε 13ετή κάθειρξη δημιουργεί ερωτήματα και προβληματισμό

«Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για την άρση της ποινής των ισοβίων, που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως, στον δολοφόνο του Αλ. Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέα, και η μετατροπή της σε κάθειρξη 13 χρόνων δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και προβληματισμό», τόνισε απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απόφαση,όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφέρει δε ότι «μέσα σε τρεις βδομάδες από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε την αποφυλάκιση Φλώρου και Κορκονέα» και σχολιάζει πως «είναι και αυτή μια επαναφορά σε μια κανονικότητα που προσβάλει το περί δικαίου αίσθημα και που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα ήθελαν να αποτελεί οριστικά παρελθόν».

Ωστόσο, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η προσπάθεια να χρεωθεί στον νέο Ποινικό Κώδικα η επιλογή του δικαστηρίου να αναγνωριστεί ελαφρυντικό στον Κορκονέα αποτελεί μια ακόμη επικοινωνιακή αθλιότητα»

«Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Και ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου έξω και ο νέος ποινικός κώδικας που αποτελεί μέσο εξορθολογισμού της ποινικής διαδικασίας να ευθύνεται για όλα. Και το δόγμα "νόμος και τάξη" ακέραιο και ο ποινικός λαϊκισμός χορτάτος», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τονίζει πως «όσοι όμως επιχειρούν επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια, να γνωρίζουν ότι θα τα βρουν σύντομα μπροστά τους» και καταλήγει: «Η ειδεχθής δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου είναι το αποτέλεσμα και το σύμβολο ακριβώς αυτών των πρακτικών και αυτών των νοοτροπιών, που τάχα καταπολεμούν το έγκλημα, ενώ στην πράξη υποδαυλίζουν τη βία, την αστυνομική αυθαιρεσία και ατιμωρησία και τον κρατικό αυταρχισμό».