Ο λόγος της μεγάλης συγκέντρωσης πολεμικών πλοίων σε Κυκλάδες και Μυρτώο

Ο λόγος της μεγάλης συγκέντρωσης πολεμικών πλοίων σε Κυκλάδες και Μυρτώο

Εξετάστηκαν μεταξύ άλλων σενάρια αντιμετώπισης της πειρατείας, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και ναυτικής αποτροπής

Για μία ολόκληρη εβδομάδα και συγκεκριμένα από τις 14 μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, οι Κυκλάδες, το Μυρτώο και το Κρητικό Πέλαγος γέμισαν από πολεμικά πλοία και αεροπλάνα.

Εκτός από πλοία του ελληνικού στόλου υπήρχαν πλοία από Αίγυπτο, Αλβανία, Ρουμανία, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Ο σκοπός της συγκέντρωσης όλων αυτών των μονάδων επιφανείας είχε να κάνει με την άσκηση «Ναΐας».

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ η άσκηση αυτή είναι τεχνική - τακτική πολυεθνική άσκηση τύπου «INVITEX» μεσαίας κλίμακας. Είναι μια άσκηση δηλαδή στην οποία το κράτος που τη διενεργεί καλεί και άλλες να συμμετάσχουν.

Σκοπός ήταν η εξάσκηση σε διαδικασίες επί των κλασικών μορφών πολέμου, καθώς και των συγχρόνων μορφών απειλών όπως αντιμετώπισης της πειρατείας, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και ναυτικής αποτροπής κ.ο.κ.

Από ελληνικής πλευράς, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και υποβρύχιους καταστροφείς με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα συμμετείχαν και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η άσκηση διεξήχθη σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη συγκέντρωση Πλοίων και προσωπικού στο Ναύσταθμο Κρήτης, την εκπαίδευση προσωπικού στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC) και την διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων.

Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικών αντικειμένων και την διεξαγωγή του τακτικού παιγνίου εν πλω. Η τρίτη και τελευταία φάση της άσκησης ολοκληρώθηκε με τον επανάπλου των μονάδων και την απενημέρωση που έλαβε χώρα στο Ναύσταθμο Κρήτης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...