Επιστρέφει σήμερα ο δακτύλιος στην Αθήνα – Ποιοι μπαίνουν ελεύθερα στο κέντρο

Επιστρέφει σήμερα ο δακτύλιος στην Αθήνα – Ποιοι μπαίνουν ελεύθερα στο κέντρο

Δείτε μέχρι πότε θα ισχύσει

Επιστρέφει σήμερα Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Το μέτρο θα ισχύει έως και την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024.

Ειδικότερα, τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννη Οικονόμου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, καθώς και της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου.

Ο δακτύλιος με την εκ περιτροπής κυκλοφορία θα ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07:00 – 20:00 και την Παρασκευή από 07:00 – 15:00.

Σύμφωνα με την απόφαση από τους περιορισμούς εξαιρούνται και θα μπαίνουν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας:

  • Τα, εκ κατασκευής, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.
  • Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-New European Driving Cycle/NEDC), τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31/12/2020.
  • Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων – Worldwide Light Test Procedure/WLTP), τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01/01/2021 και εφεξής.
  •  Όσοι έχουν τη σχετική άδεια δακτυλίου

Σε ό,τι αφορά στους περσινούς κατόχους αδειών δακτυλίου, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισημαίνεται ότι θα μπορούν να κάνουν χρήση της περσινής άδειας για δέκα εργάσιμες ημέρες. Μέχρι τότε θα υπάρξει ελαστικότητα στους ελέγχους, με την επίδειξη της περσινής άδειας εισόδου στο δακτύλιο.

Ποιοι έχουν ελεύθερη διέλευση στον δακτύλιο

Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, που έχουν μόνιμη κατοικία μέσα στα όρια του δακτυλίου μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν από τα όρια ελεύθερα. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων. Επίσης, ελεύθερα διέρχονται τα οχήματα ιατρών που φέρουν το ειδικό σήμα, φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑμεΑ ή ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας.

Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται και αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών, για τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ.

Πόσο είναι το πρόστιμο για παράνομη είσοδο

Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Το πρόστιμο με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι παραβάτες ανέρχεται στα 100 ευρώ.