Τα σενάρια για τον αντίπαλο της εθνικής στα μπαράζ

Η εθνική Ελλάδος έκανε το καθήκον της και κέρδισε τη Λετονία, όμως, αντίστοιχα, οι Βόσνιοι πήραν τεράστια νίκη με ανατροπή (σκορ 2-1) στη Μπρατισλάβα επί των Σλοβάκων και μας έδειξαν το δρόμο για τα μπαράζ.

Η εξεύρεση του αντιπάλου για τη διαδικασία των μπαράζ είναι δαιδαλώδης, παρότι απομένουν μόλις δύο αγωνιστικές ημέρες.

Στις 15 Οκτωβρίου τα πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει. Ως τότε, θα κάνουμε τα πιθανότερα σενάρια, τα οποία δεν είναι και τόσο απλά. Σύμφωνα με το σύστημα που ακολούθησε η UEFA στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014, οι εννέα προκριματικοί όμιλοι θα δώσουν οκτώ καλύτερες δεύτερες, οι οποίες θα παίξουν διπλά μπαράζ. Η χειρότερη δεύτερη όλων των ομίλων θα μείνει εκτός της διαδικασίας. Για τον υπολογισμό της δεύτερης αφαιρούνται οι κερδισμένοι πόντοι με την τελευταία ομάδα του ομίλου, επειδή ο ένατος όμιλος εχει μια ομάδα λιγότερη (μόλις πέντε).

Αυτή τη στιγμή στη θέση της χειρότερης βρίσκεται η Βουλγαρία του δευτέρου ομίλου. Υποψήφιοι είναι και οι δεύτεροι του πέμπτου και του πρώτου ομίλου. Ειδικά στον πρώτο όμιλο, η κατάσταση είναι οξύμωρη, διότι ο τελευταίος, όχι μόνο δεν έχει ακόμη καθοριστεί (Σκωτία 8 βαθμοί, πΓΔΜ 7 βαθμοί, Ουαλία 6 βαθμοί), αλλά στο τέλος της φάσης των ομίλων θα έχει και κερδίσει και τους περισσότερους από κάθε άλλον τελευταίο.

Οι υπόλοιποι οκτώ θα χωριστούν σε δυνατούς και αδυνάτους, τέσσερις και τέσσερις ομάδες και έτσι θα κληρωθούν μεταξύ τους. Αν η προκριματική φάση ομίλων ολοκληρωνόταν το βράδυ της Τρίτης, οι πιθανοί αντίπαλοι της Ελλάδας θα ήταν οι Γαλλία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Ισλανδία.

Το πιθανότερο είναι όμως στη θέση της Ισλανδίας να μπει η Βουλγαρία (ή η Δανία, η Τσεχία, ή η Αρμενία, από τον ίδιο όμιλο). Σε κάθε περίπτωση, μένει να κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι.

Όσο για την περίπτωση της πρωτιάς, η Βοσνία δεν μπορεί να γκελάρει εντός έδρας με το Λιχτενστάιν και μόνη μας -αποφράδα;- ελπίδα είναι να μην κερδίσει στο Βίλνιους τη Λιθουανία και παράλληλα, η Εθνική μας να κερδίσει τη Σλοβακία (έχει ήδη αποκλειστεί και μάθηματικά, πάντως) και το Λιχτενστάιν στις δύο επόμενες αναμετρήσεις της -στις 11 και 15 Οκτωβρίου- στο Γ. Καραϊσκάκης.

Στην περίπτωση που οι δύο ομάδες, Βοσνία και Ελλάδα, πάρουν το μάξιμουμ των πόντων στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια, τότε θεωρείται απίθανο η κατάσταση, σε ό,τι αφορά τη μεταξύ τους ισοβαθμία, να αλλάξει, καθώς οι Βόσνιοι έχουν διαφορά γκολ +20 και η Ελλάδα μόλις +5.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μπαράζ θα διεξαχθούν, μαζί με τα υπόλοιπα, όλων των ζωνών, στις 15 και 19 Νοεμβρίου 2013.