Τα πρώτα σενάρια για την κλήρωση του Μουντιάλ

Και τώρα η κλήρωση... Οι φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 ολοκληρώθηκαν, πλην μίας, της Ουρουγουάης, που περιμένουμε και τυπικά να προκριθεί επί της Ιορδανίας τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η FIFA έχει ανακοινώσει ότι δε θα προβεί σε αποκαλύψεις για τις σταθμίσεις και τα κριτήρια της κατάρτισης των γκρουπ δυναμικότητας πριν την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013, ωστόσο, τα πρώτα σενάρια έχουν ήδη διαρρεύσει για την κλήρωση της 6ης Δεκεμβρίου.

Η αγγλική εφημερίδα Telegraph, με αφορμή την εθνική Αγγλίας, αναλύει τις πρώτες σκέψεις, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Δεδομένο πρώτο: Μιλάμε για τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, από οκτώ ομάδες το καθένα, μιας και θα έχουμε 32 συνολικά ομάδες στην τελική φάση, χωρισμένες σε οκτώ ομίλους, απαρτιζόμενους από τέσσερις ομάδες ο καθένας.

Στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, θα είναι η διοργανώτρια Βραζιλία, η κάτοχος Ισπανία, η νικήτρια του ομίλου Λατινικής Αμερικής, Αργεντινή, η καλύτερη της προκριματικής φάσης της Ευρώπης, Ολλανδία κι ακόμη η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιταλία και το Βέλγιο.

Υπάρχει η πιθανότητα το Βέλγιο, επειδή δε συμμετείχε στις προηγούμενες διοργανώσεις, να πάει στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, παρά την εξαιρετική του επίδοση στα προκριματικά και τη θέση του να πάρει η Ουρουγουάη, για την οποία υπάρχει η ένσταση ότι συμμετείχε σε μπαράζ.

Το σενάριο να πάρουν οι ΗΠΑ θέση επικεφαλής ομίλου, ως νικητές της διαδικασίας πρόκρισης σε Βόρεια Αμερική και Καραϊβική δε φαίνεται να συγκεντρώνει στους κόλπους της FIFA πολλές πιθανότητες.

Το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αναμένεται να καταρτιστεί με βάση τη συνολική εικόνα των ομάδων την τελευταία τετραετία.

Εκεί θα βρίσκονται η χώρα μας, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Κολομβία, η Γκάνα και το Βέλγιο ή η Ουρουγουάη.

Στο τρίτο γκρουπ θα βρίσκονται το Καμερούν, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Χιλή, η Νιγηρία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Αγγλία.

Στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας, τέλος, θα βρεθούν η Κόστα Ρίκα, οι Ονδούρες, το Μεξικό, το Ιράν, η Βοσνία, η Αλγερία, ο Ισημερινός και η Νότια Κορέα.

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι σενάρια...