Ολυμπιακός-Γιουνάιτεντ: Οι ερυθρόλευκοι ζουν ένα παραμύθι

"Δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου, νιώθω περήφανος για τους παίκτες μου, ήταν σπουδαία στιγμή. Αλλά κάνει λάθος όποιος πιστεύει ότι προκριθήκαμε με το 2-0".

Ο Μίτσελ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη θριαμβευτική νίκη του Ολυμπιακού επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρέδωσε μαθήματα προπονητικής διαχείρισης.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών μετά τον αγώνα είχαν την ίδια εικόνα με την ίδια την αναμέτρηση. Οι σκόρερ Κάμπελ και Ντομίνγκες και ένας από τους κορυφαίους της βραδιάς της Τρίτης, ο Κώστας Μανωλάς, παρουσιάστηκαν προσγειωμένοι. Η πεποίθηση και το συμπέρασμα της βραδιάς κοινά: Κερδίσαμε παίζοντας καλά, δεν αφήσαμε τον αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι του, αλλά δεν έχουμε προκριθεί. "Πήραμε αυτό που αξίζαμε", ψέλλισε ο Κάμπελ, στο πιο δυναμικό σχόλιο της βραδιάς. Άλλωστε, ποιος υστέρησε το ιστορικό αυτό βράδυ... Ο Βαγγέλης Μαρινάκης χαρακτήρισε την επικράτηση επί των πρωταθλητών Αγγλίας ως "νίκη ιστορική" και πρόσθεσε: "Να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα".

Από την άλλη, στη Γιουνάιτεντ ήταν όλοι μουδιασμένοι και μόνο ο Μόγιες παραδέχτηκε το οφθαλμοφανές: "Ήταν η χειρότερη εμφάνισή μας στην Ευρώπη, δεν περίμενα τέτοιο παιχνίδι, αναλαμβάνω την ευθύνη".

Τα αγγλικά ΜΜΕ τον "στολίζουν". Το ίδιο και οι οπαδοί των Κόκκινων Διαβόλων στα chatrooms, τα fora της Μεγάλης Βρετανίας και το Twitter.

Το SkySports μιλά για "Ελληνική τραγωδία" και η Mirror για "έμφραγμα στην Αθήνα". Ο Guardian γράφει για "δίκαιη νίκη" του Ολυμπιακού και η Sporting Life φέρνει τη Γιουνάιτεντ "στο χείλος του αποκλεισμού" και την καριέρα του Μόγιες στο Ολντ Τράφορντ "να κρέμεται από μια λεπτή κλωστή", αυτή της μη συνέχειας στο Champions League. Η Sun γράφει ότι ο Ολυμπιακός "κέρασε μουσακά τον Μόγιες".

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον του στον πάγκο συνδέεται με τον επαναληπτικό της 19ης Μαρτίου.

Και τώρα τι; Στις 19 Μαρτίου θα γνωρίζουμε. Ο Γουέιν Ρούνεϊ και ο Μάικλ Κάρικ δήλωσαν ότι η ομάδα τους "μπορεί να επιστρέψει και να πάρει την πρόκριση". Ο Ρούνεϊ ξέχασε τα όνειρα για τον τελικό της διοργάνωσης και τώρα κάνει σχέδια ανατροπής.

Σίγουρα για τον Ολυμπιακό δεν υπάρχει ευρωπαϊκό προηγούμενο, να έχει προηγηθεί δηλαδή με 2-0. Ήταν, άλλωστε, η πρώτη νίκη των ερυθρολεύκων στη φάση των 16 του Champions League. Για τη Μάντσεστερ Γ. όμως;

Οι Κόκκινοι Διάβολοι, λοιπόν, το έχουν κάνει μόλις δύο φορές στην ευρωπαϊκή ιστορία τους.

Συγκεκριμένα, τριάντα χρόνια πριν, τη σεζόν 1983-84, με τον Μπόμπι Ρόμπσον στη σύνθεσή της, τον αγαπημένο του Έλληνα ταξιτζή, είχε ηττηθεί με 2-0 στο Καμπ Νου από τη Μπαρτσελόνα, όμως κέρδισε με 3-0 στο Ολντ Τράφορντ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Είκοσι χρόνια ακόμη πιο πίσω, τη σεζόν 1963-64, η Τότεναμ κέρδισε με 2-0 στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν και έχασε με 4-1 στην έδρα της Γιουνάιτεντ γνωρίζοντας τον αποκλεισμό, στον πρώτο αγγλικό "εμφύλιο" σε ευρωπαϊκή διοργάνωση για τις δύο ομάδες, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Ο Ολυμπιακός επί του παρόντος μοιάζει πολύ κατασταλαγμένος και συνειδητοποιημένος για να το αφήσει να τριτώσει. Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος της νίκης πιστώνεται στο ενδελεχές και άριστο -όπως αποδείχθηκε- "διάβασμα" του παιχνιδιού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τον Μίτσελ. Εκείνος θα κρατήσει και πάλι τη μπαγκέτα της ορχήστρας στα χέρια του και καλείται να αναζητήσει τον τρόπο πρόκρισης στους 8 της διοργάνωσης.