«Βόμβα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Οι 12 ομάδες που ίδρυσαν επισήμως τη Super League – Σφοδρή αντίδραση της FIFA

«Βόμβα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Οι 12 ομάδες που ίδρυσαν επισήμως τη Super League – Σφοδρή αντίδραση της FIFA

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και σήμερα συνεδριάζει η UEFA

Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ ανακοίνωσαν ότι δημιουργούν δική τους Λίγκα, κόντρα στο Champions League.

Απίστευτες, απρόσμενες και με ακατάπαυστη ροή οι εξελίξεις που κλονίζουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αυτό που το απόγευμα της Κυριακής κυκλοφόρησε ως έντονη φημολογία, τελικά επιβεβαιώθηκε και οι 12 μεγάλες ομάδες που συνυπογράφουν τη διακήρυξη της δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League, δείχνουν ότι όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για το Champions League, ίσως και για τα εθνικά πρωταθλήματα, θα αποτελέσει παρελθόν. Αυτή είναι δηλαδή η αμετάκλητη πρόθεση των Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ, οι οποίες κήρυξαν τον «πόλεμο» στην UEFA και κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι αλυσιδωτές αντιδράσεις και οι πρακτικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τη διακήρυξη της δημιουργίας του νέου θεσμού…
«12 από τα ηγετικά clubs της Ευρώπης συναντήθηκαν και συμφώνησαν στην καθιέρωση μίας νέας διοργάνωσης, η οποία θα λαμβάνει χώρα στο μέσο της εβδομάδας, της Super League και η οποία θα κυβερνάται από τα ιδρυτικά μέλη της. Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ είναι τα ιδρυτικά μέλη και αναμένονται ακόμα τρεις σύλλογοι να προστεθούν σε αυτά τα μέλη, με τη διοργάνωση να ξεκινάει το συντομότερο δυνατό, όπως αναφέρει το gazzetta.

Τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τη FIFA και την UEFA, ώστε να δημιουργηθούν οι συνεργασίες που θα συμβάλουν για το καλό της νέας δομής, αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα. Η εν λόγω δημιουργία καθιερώνεται σε μία εποχή, κατά την οποία η πανδημία επιτάχυνε τις συνέπειες της αστάθειας του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου. Για τα επόμενα χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη έχουν ως στόχο τη βελτίωση και τη μεταβολή της διοργάνωσης, ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και οι κορυφαίοι παίκτες να μπορούν να ανταγωνίζονται σε σταθερή βάση.

Το Format της νέα διοργάνωσης

  • 20 συμμετέχουσες ομάδες μαζί με τα 15 ιδρυτικά μέλη και μηχανισμό πρόκρισης για πέντε ακόμη ομάδες κάθε χρόνο, με βάση τα επιτεύγματα την προηγούμενη χρονιά.
  • Μεσοβδόμαδα ματς με όλες τις συμμετέχουσες ομάδες να συνεχίζουν να παίζουν στα αντίστοιχα εθνικά πρωταθλήματα, σεβόμενοι το εγχώριο καλεντάρι που είναι και η καρδιά του παιχνιδιού.
  • Ξεκίνημα τον Αύγουστο, με τις 20 ομάδες να χωρίζονται σε δύο γκρουπ των 10, για να παίξουν εντός κι εκτός έδρας ματς. Οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται αυτόματα για τα προημιτελικά. Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 4η και 5η θέση θα παίξουν σε playoffs δύο ματς για τις εναπομείνασες θέσεις των προημιτελικών.
  • Τα νοκ-άουτ θα συνεχιστούν μέχρι τον τελικό του Μαΐου, ο οποίος θα είναι μονό ματς και θα διεξαχθεί σε ουδέτερο έδαφος.

To συντομότερο δυνατό θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, με γνώμονα την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος.

Η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση και στήριξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται σε συνάρτηση με τα έσοδα. Αυτές οι πληρωμές αλληλεγγύης θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από αυτές των τρεχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ λοιπόν θα είναι ο πρόεδρος και αντιπρόεδροι οι Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους, Τζόελ Γκλέιζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Νωρίτερα την Κυριακή πάντως, η UEFA όχι απλά είχε εκφράσει την αντίθεσή της σε όλο αυτό το οικοδόμημα, αλλά είχε στείλει έντονη προειδοποίηση σε μορφή τελεσίγραφου, Μάλιστα αυτό συνυπέγραφαν και οι μεγάλες Λίγκες (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue1), απειλώντας τις 12 αποστάτριες ομάδες με σοβαρές κυρώσεις. Μέχρι και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Μπόρις Τζόνσον έσπευσαν να τοποθετηθούν δημόσια κόντρα στη νέα Super League. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και τη Δευτέρα συνεδριάζει η UEFA…