Επέμβαση αλλαγής φύλου: Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα…

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο άνθρωπος που προκάλεσε τη μεγαλύτερη διαρροή διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, αποφάσισε να γίνει γυναίκα. Και αν κάποτε κάτι τέτοιο θα ήταν είτε αδύνατο, είτε θα προκαλούσε κοινωνική κατακραυγή, σήμερα είναι αρκετά πιο απλό – αλλά και πάλι, είναι μία διαδικασία χρονοβόρα, επίπονη και καθόλου φθηνή. Είναι άραγε έτοιμος ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ να μπει σε αυτήν τη διαδικασία για να γίνει Τσέλσι Μάνινγκ;

Το πρώτο “εμπόδιο” για έναν άνδρα που θέλει να αλλάξει φύλο είναι το υψηλό κόστος της επέμβασης, που μπορεί να ξεπεράσει τα 20.000 δολάρια, ενώ το κόστος της ορμονοθεραπείας μέχρι την επέμβαση κυμαίνεται στα 200 δολάρια το μήνα. Δυστυχώς για τον Μάνινγκ, ο στρατός δεν καλύπτει τα έξοδα αυτά, και θα πρέπει να βρει τρόπο να τα καλύψει ο ίδιος.

Ας πούμε όμως ότι το στάδιο αυτό ξεπερνιέται. Πώς προχωρά η διαδικασία;

Πριν ακόμα αρχίσει την ορμονοθεραπεία, ο “ασθενής” θα πρέπει στις περισσότερες περιπτώσεις να παράσχει στον ενδοκρινολόγο ή οποιονδήποτε ειδικό στον οποίο θα απευθυνθεί μία βεβαίωση από ειδικό στην ψυχική υγεία, που να επιβεβαιώνει πως πάσχει από “δυσφορία φύλου”.

Κατόπιν, ξεκινά η ορμονοθεραπεία. Πρόκειται για χορήγηση τόσο οιστρογόνων (δηλαδή γυναικείων ορμονών), όσο και ουσιών που εμποδίζουν την παραγωγή τεστοστερόνης, η οποία υπάρχει μεν στις γυναίκες σε μικρές ποσότητες, όμως είναι ανδρική ορμόνη που ευθύνεται για την τριχοφυία και τη μεγαλύτερη μυική μάζα των ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες.

Τα “συμπτώματα” της ορμονοθεραπείας συνήθως περιλαμβάνουν απαλότερο δέρμα, ελάττωση των τριχών στο πρόσωπο και το σώμα, λιγότερες στύσεις και ελαφρά αύξηση του στήθους. Κάποια από αυτά τα φαινόμενα εμφανίζονται άμεσα, ενώ άλλα μπορεί να χρειαστούν από 12 ως 18 μήνες για να αναπτυχθούν πλήρως.

Η διαδικασία για τις γυναίκες που θέλουν να γίνουν άνδρες είναι ακριβώς η αντίστροφη: Περιλαμβάνει χορήγηση τεστοστερόνης, που κάνει πιο βαθιά τη φωνή, μικραίνει τα στήθη, αυξάνει τη δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος, μεγαλώνει την κλειτορίδα και αυξάνει την όρεξη για σεξ.

Ο χειρουργός Σέρμαν Λέις, που εργάζεται σε ειδικό κέντρο της Φιλαδέλφειας, στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι ο/η “ασθενής” θα πρέπει να κάνει ορμονοθεραπεία και να ζει κανονικά σαν να ήταν εκπρόσωπος του άλλου φύλου για έναν ολόκληρο χρόνο πριν την επέμβαση, ώστε να νιώσει πώς είναι πραγματικά η ζωή ως άτομο του αντίθετου φύλου.

Μετά την ορμονοθεραπεία, οι περισσότεροι θέλουν να κάνουν το τελικό βήμα, δηλαδή την επέμβαση αλλαγής φύλου. Για τους άνδρες, αυτό σημαίνει επέμβαση ευνουχισμού και δημιουργίας γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Πάντως, μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ πιο απλά απ' ό,τι πριν από 50 χρόνια, όμως η κοινωνική απομόνωση του ατόμου που επιθυμεί να προχωρήσει σε αλλαγή φύλου είναι ένα φαινόμενο που ακόμα παρατηρείται, όσο “προχωρημένη” κι αν θέλει να δείχνει η σύγχρονη κοινωνία. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα άτομα αυτά συχνά χάνουν την οικογένειά τους, τους φίλους τους, ή ακόμα και τη δουλειά τους.

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ φαίνεται διατεθειμένος να ρισκάρει. Έτσι κι αλλιώς, μετά την καταδικαστική εις βάρος του απόφαση, δεν έχει και πολλούς φίλους στις ΗΠΑ να χάσει.