Η μάχη των φύλων…στο γυμναστήριο

Οι άνδρες έχουν ως στόχο τον σωματικό όγκο μέσω της γυμναστικής ενώ οι γυναίκες θέλουν να χάσουν "πόντους" σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Ινστιτούτο Equinox Fitness.  "Οι γυναίκες θέλουν να χάσουν το λίπος του σώματος τους ενώ οι άνδρες θέλουν υπερτροφία" , δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Geralyn Coopersmith.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης υπάρχουν ορμονικές και διαρθρωτικές διαφορές στη σύνθεση του σώματος μεταξύ των δύο φύλων. Για παράδειγμα τα ισχία των γυναικών τις αφήνουν πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς στο γόνατο, ενώ οι άνδρες έχουν πάντα πιο άπαχο σωματικό ιστό από την κατασκευή τους. Επίσης είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν ακραίες προπονήσεις, όπως Crossfit ή P90X. “Δεν πρόκειται να υπερισχύσουν έναντι των ανδρών σε αυτά τα προγράμματα , αλλά μπορούν οι γυναίκες να είναι αρκετά καλές σε τέτοιου είδους ασκήσεις", είπε ο Coopersmith .

Ο Δρ Michele Olson, εργοφυσιολόγος από το American College of Sports Medicine, δήλωσε, ότι ενώ ο καθένας χρειάζεται δύναμη και ευελιξία , οι δραστηριότητες που απαιτούνται για την επίτευξη τους μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές , ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

Σύμφωνα με την έρευνα , είναι σημαντικό για τις νεότερες γυναίκες να αναλάβουν δραστηριότητες με επαρκή αντίκτυπο στα οστά, όπως το τρέξιμο, το σχοινάκι ή το αερόμπικ, τουλάχιστον για 20 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα για να αναπτύξουν καλή οστική πυκνότητα. Από την άλλη οι άνδρες πρέπει να επικεντρωθούν σε μία μορφή άσκησης που να ευνοεί την υγεία της καρδιάς, καθώς είναι πιο ευάλωτοι σε καρδιακές παθήσεις σε μεγαλύτερη ηλικία. Τέτοιες ασκήσεις είναι ασκήσεις χαμηλής έντασης όπως η ποδηλασία ή η κολύμβηση.

Τέλος, όπως τόνισαν οι ερευνητές, καλό είναι οι γυναίκες να σηκώνουν βάρη στο γυμναστήριο καθώς βοηθά στην καύση του λίπους στην κοιλιά, που τείνουν να αποθηκεύουν οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.