Μακρυά από τον καναπέ…για πιο “δυνατό” σπέρμα!

Πιο αδύναμο φαίνεται να είναι το σπέρμα των ανδρών που περνούν όλη την ημέρα “κολλημένοι” στην τηλεόραση και δεν γυμνάζονται, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
 
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ζήτησαν από 200 φοιτητές ηλικίας 18-22 ετών να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσες ώρες την εβδομάδα ασκούνταν και πόσες ώρες παρακολουθούσαν τηλεόραση , ενώ στην συνέχεια οι ίδιοι φοιτητές υποβλήθηκαν σε σπερμοδιάγραμμα. Από την μετα-ανάλυση βρέθηκε ότι όσοι
από τους φοιτητές έπαιζαν ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή μπέιζμπολ περίπου 15 ώρες την εβδομάδα είχαν κατά 73% πιο δυνατό σπέρμα σε σχέση με εκείνους που δεν ασκούνταν.
 
Παρόλα αυτά φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο το είδος της άσκησης, καθώς η πολύωρη ποδηλασία ή το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις με στενά ρούχα μπορεί να βλάψει το σπέρμα.
 
Αντίστοιχα, όσοι σπαταλούσαν πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα βλέποντας τηλεόραση ή ταινίες στον υπολογιστή, είχαν κατά 43% πιο αδύναμο σπέρμα συγκριτικά με τους άνδρες που δεν αφιέρωναν τόσο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση. Ωστόσο κανένας από τους άνδρες αυτούς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υπογόνιμος, καθώς η κινητικότητα
και το σχήμα των σπερματοζωαρίων παράμεινε ανεπηρέαστη.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας χρειάζονται σίγουρα περαιτέρω διερεύνηση, ωστόσο καταδεικνύουν ότι η άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανδρική γονιμότητα. “Προτού οι άνδρες τρέξουν στα γυμναστήρια, καλύτερα να λάβουν υπόψιν τους ότι και η υπερβολική άσκηση μπορεί να βλάψει την παραγωγή σπέρματος.
 
Καλό θα είναι να υπάρχει μια ισορροπία. Η καθημερινότητα των ανδρών να περιλαμβάνει και χρόνο για φυσικά δραστηριότητα αλλά και ελεύθερο χρόνιο για χαλάρωση στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση”, τόνισε ο Δρ. Άλαν Πέσει, λέκτορας ουρολογίας - ανδρολογίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.