Γιατί υπάρχουν άνδρες; Βρετανοί επιστήμονες δίνουν την εξήγηση

Δεδομένου ότι σε πολλά είδη, το σπέρμα είναι μόνο συμβολή των αρσενικών στην αναπαραγωγή, οι βιολόγοι αναζητούν εδώ και καιρό τους μηχανισμούς εξέλιξης που επιτρέπουν στους άνδρες να υπάρχουν.

Τώρα Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν μια εξήγηση. Τα αρσενικά απαιτούνται για μια διαδικασία που είναι γνωστή ως «σεξουαλική επιλογή», η οποία βοηθά τα είδη να αποφύγουν την εξαφάνιση.

Ένα σύστημα όπου όλοι οι απόγονοι θα παράγονται χωρίς σεξ, θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό στην αναπαραγωγή μεγαλύτερου αριθμού απογόνων, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η σεξουαλική επιλογή, στην οποία τα αρσενικά ανταγωνίζονται για να επιλεγούν από τα θηλυκά για αναπαραγωγή, βελτιώνει τα γονίδια και ενισχύει την υγεία του πληθυσμού, βοηθώντας να εξηγήσει γιατί τα αρσενικά είναι σημαντικά. Επομένως η απουσία επιλογής - όταν δεν υπάρχει σεξουαλική επαφή και τα αρσενικά δεν χρειάζεται να ανταγωνίζονται μεταξύ τους - αφήνει τους πληθυσμούς ασθενέστερους γενετικά, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στην εξαφάνιση.

"Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αρσενικών για την αναπαραγωγή παρέχει ένα πραγματικά σημαντικό όφελος, διότι βελτιώνει τη γενετική υγεία των πληθυσμών”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ματ Γκέιτζ από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

«Ουσιαστικά η σεξουαλική επιλογή λειτουργεί ως φίλτρο για την απομάκρυνση επιβλαβών γενετικών μεταλλάξεων βοηθώντας τους πληθυσμούς να ανθίσουν και να αποφευχθεί η εξαφάνιση τους μακροπρόθεσμα» πρόσθεσε.

“Σχεδόν όλοι οι πολυκύτταροι είδη αναπαράγονται με την σεξουαλική επαφή, αλλά η ύπαρξή της δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί βιολογικά” ,εξηγεί ο Gage, «γιατί το σεξ έχει μεγάλα, όπως το γεγονός ότι μόνο το ήμισυ των απογόνων, δηλαδή μόνο οι κόρες, θα μπορούν να παράγουν και οι ίδιες απογόνους».