Η άσκηση δε λύνει το πρόβλημα της παχυσαρκίας

Η σωματική δραστηριότητα παίζει μικρό ρόλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και η δημόσια υγεία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανθυγιεινή διατροφή, αναφέρουν οι γιατροί.

Σε ένα κύριο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 'British Journal of Sports Medicine, τρεις διεθνείς εμπειρογνώμονες είπαν ότι η άσκηση ως μέσο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι μύθος, και ότι το "κλειδί" βρίσκεται στη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες.

Οι επιστήμονες , συμπεριλαμβανομένου του καρδιολόγου Δρ Ασίμ Μαλότρα, κατηγόρησαν τη βιομηχανία τροφίμων για την ενθάρρυνση της πεποίθησης ότι η άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει τις ζημιές της ανθυγιεινής διατροφής.

Επίσης εξήγησαν ότι το ενδιαφέρον της δημόσιας υγείας έχει επικεντρωθεί στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μέσω της καταμέτρησης θερμίδων. Όμως οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι θερμίδες που είναι πιο επιβλαβείς για την υγεία, είναι οι θερμίδες της ζάχαρης και όχι του λίπους. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στην επιθεώρηση "The Lancet" , η ανθυγιεινή διατροφή συνδέεται με κακή υγεία περισσότερο από ότι ο συνδυασμός καπνίσματος, κατανάλωσης αλκοόλ και έλλειψης σωματικής δραστηριότητας.

"Ένα παχύσαρκο άτομο δεν χρειάζεται να κάνει έντονη άσκηση για να χάσει βάρος, το μόνο που χρειάζεται είναι να τρώει λιγότερο. Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι το μήνυμα που φτάνει στο μέσο άνθρωπο προτείνει ότι μπορεί να φάει ότι θέλει αρκεί να ασκείται, το οποίο είναι λάθος", τόνισε ο Δρ. Μαλότρα.

Ωστόσο είναι επικίνδυνο να υποβαθμιστεί τελείως ο ρόλος της άσκησης. Ο καθηγητής Μαρκ Μπέικερ, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Αριστείας Φροντίδας, που συνιστά μια "καλά ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα", είπε ότι θα ήταν "ηλίθιο" να αποκλειστούν τελείως τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην υγεία.