Παχύσαρκα τα παιδιά των παχύσαρκων μαμάδων

Οι υπέρβαρες γυναίκες, ή όσες δεν ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής πριν από μια εγκυμοσύνη έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες το παιδί που θα αποκτήσουν να γίνει κι αυτό παχύσαρκο, υποστηρίζει μια νέα βρετανική έρευνα.
 
Ακόμη και πριν από τη σύλληψη, οι επιλογές που κάνει μια γυναίκα μπορεί να έχουν αναπάντεχες επιδράσεις, με την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την έλλειψη βιταμίνης D που εμφανίζεται λόγω κακής διατροφής να συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στους κινδύνους.
 
Σε συνδυασμό με την υπερβολική αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την αποτυχία θηλασμού, η ανάπτυξη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί δραματικά.
 
Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον βρήκε, ότι οι γυναίκες που παρουσίαζαν κινδύνους που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής πριν, κατά τη διάρκεια και λίγο μετά από μια εγκυμοσύνη, είχαν 4,65 περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν υπέρβαρο παιδί –δηλαδή με 47% περισσότερο λίπος στο σώμα- μέχρι την ηλικία των 6 ετών. 
 
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition. Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η έρευνα προήλθαν από 991 παιδιά και τις μητέρες τους, οι οποίες συμμετείχαν σε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που μελέτησαν τις γυναίκες πριν από την εγκυμοσύνη, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.