Η δίαιτα και η άσκηση δεν αρκούν για την θεραπεία της παχυσαρκίας

Η δίαιτα και η σωματική άσκηση δεν αρκούν για να βοηθήσουν τα παχύσαρκα άτομα να χάσουν βάρος, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι γιατροί θεωρούν την παχυσαρκία ως μια χρόνια νόσο με βιολογικές αιτίες που δεν μπορεί να θεραπευτεί με δίαιτα και άσκηση και μόνο. Στην Μ. Βρετανία τα δύο τρίτα των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, καρκίνου και καρδιοπάθειας.
 

Ωστόσο η δίαιτα στα παχύσαρκα άτομα, ενεργοποιεί ορισμένους βιολογικούς μηχανισμούς που τους οδηγούν να τρώνε τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους τους. Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet Diabetes and Endocrinology», σημειώνουν πως παρότι πολλοί παχύσαρκοι άνθρωποι κάνουν δίαιτα και κατορθώνουν να χάσουν βάρος για λίγο καιρό, το 80-95% το ανακτούν.

«Αν και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια βάρους στα υπέρβαρα άτομα, στα άτομα με χρόνια νοσογόνο παχυσαρκία φαίνεται ότι το σωματικό βάρος υπερασπίζεται από τον βιολογικό τους σύστημα», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Κρίστοφερ Όκνερ, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής & Ψυχιατρικής στην Σχολή Ιατρικής Icahn, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μόνη αποτελεσματική θεραπεία μακράς διάρκειας για την παχυσαρκία είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία περιορίζει την ποσότητα του φαγητού που ένα άτομο μπορεί φυσικά να καταναλώσει. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του NHS, η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε εκείνους που πάσχουν από χρόνια νοσογόνο παχυσαρκία ή εκείνων που είναι παχύσαρκοι και πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

«Οι ασθενείς θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υγεία τους, χάνοντας μόλις το 10% του βάρους τους, ακόμη και αν αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό για εκείνους που έχουν στόχο το αισθητικό τους αποτέλεσμα», ανέφεραν οι ερευνητές.