Ποδήλατο για να μείνετε νέοι για… πάντα!

Θέλετε να παραμείνετε νέοι για μεγαλύτερο διάστημα; Η απάντηση που αναζητάτε μπορεί να είναι τόσο απλή όσο… το να βάλετε το ποδήλατο στη ζωή σας.

Η ποδηλασία διατηρεί το σώμα –αλλά και το μυαλό- σε καλή κατάσταση, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση ποδηλάτες ηλικίας 55-79 ετών, βρέθηκε ότι (σωματικά) ήταν πολύ πιο νέοι από τους περισσότερους συνομηλίκους τους.

Οι 81 άντρες και 41 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα υποβλήθηκαν και σε εξετάσεις, όπως στην καρδιά, τους πνεύμονες, τα αντανακλαστικά, τους μύες, την αντοχή των οστών και τις νοητικές τους ικανότητες.

Παρά τη σχεδόν 25 ετών διαφορά στην ηλικία των συμμετεχόντων, τα μεγαλύτερης ηλικίας μέλη της ομάδας είχαν παρόμοια μυϊκή δύναμη, αντοχή στους πνεύμονες και ικανότητα άσκησης με τους νεότερους συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τον Dr Ross Pollock, ο οποίος ηγήθηκε μιας ομάδας ερευνητών από το πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου, η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι αδρανείς, κάτι που προκαλεί φυσιολογικά προβλήματα σε κάθε ηλικία.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Norman Lazarus ανέφερε στη Daily Mail, ότι «η ποδηλασία δε διατηρεί μόνο το μυαλό σε εγρήγορση, αλλά απαιτεί την έντονη χρήση πολλών βασικών τμημάτων του ανθρώπινου σώματος, όπως οι μύες, η καρδιά και οι πνεύμονες, που ενισχύουν τη διατήρηση της καλής υγείας».

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Physiology.