Βρήκαν τον μηχανισμό που το κόκκινο κρέας βλάπτει την καρδιά

Μήπως όταν δαγκώνετε μια ζουμερή μπριζόλα, η απόλαυσή σας μετριάζεται από μια βασανιστική σκέψη ότι το κόκκινο κρέας είναι επιβλαβές για την υγεία σας;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να βλάψει την καρδιά , γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον στη λύση του προβλήματος. Συγκεκριμένα βρήκαν τον μηχανισμό κατά τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά του μοσχαρίσιου, του χοιρινού και του αρνίσιου κρέατος μετατρέπονται σε μόρια που σκληραίνουν και στενεύουν τις αρτηρίες.

Η ανακάλυψη των αμερικανών επιστημόνων δημιουργεί την πιθανότητα μιας θεραπείας που θα μπορούσε να επιβραδύνει ή να σταματήσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος στην υγεία, καθιστώντας το μια απολύτως υγιεινή επιλογή.

Ερευνητές από την Κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο βρήκαν ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στον τρόπο που μια ένωση που βρίσκεται στο κρέας διασπάται από βακτήρια στο έντερο. Ένα θρεπτικό συστατικό - που ονομάζεται L-καρνιτίνη μετατρέπεται σε μεταβολίτες που συσσωρεύουν το λίπος στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι το κόκκινο κρέας μπορεί να μετατραπεί σε μια ουσία που ονομάζεται οξείδιο τριμεθυλαμίνης, που προκαλεί προβλήματα με τις αρτηρίες. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism , ανακάλυψε όμως και μία άλλη βλαβερή ουσία που παράγεται σε 1.000 φορές υψηλότερους ρυθμούς.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κόκκινο κρέας θα μπορούσε να γίνει υγιεινό «στοχεύοντας» στα βακτήρια του εντέρου που μετατρέπουν τα θρεπτικά συστατικά του σε εχθρούς της καρδιάς. Η λύση βρίσκεται στα προβιοτικά, τα οποία αλλάζουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

«Αν και αυτό είναι στο μέλλον, οι παρούσες μελέτες μας βοηθούν να αναπτύξουμε μια παρέμβαση που θα επιτρέπει να τρώμε το κόκκινο κρέας με λιγότερη ανησυχία », ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Στάνλευ Χάζεν.