Οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο διαταράσσουν το βιολογικό μας ρολόι

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε μπριζόλα ή σπανάκι, καθώς μια νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο διαταράσσει το βιολογικό ρολόι του σώματος.

Το βιολογικό ρολόι του σώματος ρυθμίζει τον ύπνο και την πέψη των τροφίμων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 24 ωρών. Αυτοί οι κύκλοι ενεργοποιούν διαδικασίες σε όλα τα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα, που επηρεάζουν την απελευθέρωση ορμονών που ελέγχουν τον μεταβολισμό και άλλες λειτουργίες. Το πιο σημαντικό όργανο για τη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού (του κιρκάδιου ρυθμού) είναι ο εγκέφαλος όμως και άλλα όργανα εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία όπως για παράδειγμα το συκώτι, που καθορίζει τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό.

Οι νυχτερινές βάρδιες διαταράσσουν αυτό το φυσικό κύκλο, και είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε βάρδιες έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο διαταράσσει τον κιρκαδικό ρολόι στο ήπαρ, το οποίο βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδου σακχάρου στο αίμα για να δώσει στα κύτταρα του οργανισμού αρκετή ενέργεια. Καθώς κοιμόμαστε το ηπατικό μας ρολόι φροντίζει να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας που αυξάνονται το πρωί πριν ξυπνήσουμε. Όταν το ρολόι του συκωτιού χάσει τον συγχρονισμό του με εκείνο του εγκεφάλου μπορεί να οδηγηθούμε σε μεταβολικά προβλήματα εξηγεί ο Δρ. Donald A. McClain, καθηγητής ενδοκρινολογίας στο πανεπιστήμιο της Γιούτα και επικεφαλής της έρευνας που έγινε σε ποντίκια που τους έδιναν περισσότερο σίδηρο μέσω της διατροφής τους.