Η παρακεταμόλη υπεύθυνη για τη διάσπαση προσοχής στα παιδιά

Οι γυναίκες που παίρνουν παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξει το παιδί τους Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Ενώ πρόκειται για το πιο κοινό φάρμακο που λαμβάνουν οι έγκυες για την ανακούφιση του πόνου, ένας ερευνητής της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα ήταν άκρως «ανησυχητικά».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Auckland ανέλυσαν μια παλαιότερη δανική μελέτη που συνδέει το δημοφιλές παυσίπονο με διαταραχές συμπεριφοράς. Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 871 βρέφη. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη χρήση φαρμάκων όπως η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη, τα αντιόξινα, και τα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια εξέτασαν τα παιδιά σε ηλικία 7 έως 11 ετών για τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς και για συμπτώματα για ΔΕΠΥ. Σχεδόν οι μισές από τις μητέρες των βρεφών που συμμετείχαν μελέτη, λάμβαναν παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα παιδιά τους διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές συμπεριφοράς και ΔΕΠΥ. Τα άλλα φάρμακα , ωστόσο, δεν προκάλεσαν σημαντικές διαφορές στη συμπεριφορά, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

«Η διαπίστωση ότι ακόμα και χαμηλές δόσεις παρακεταμόλης μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά επτά χρόνια αργότερα είναι ανησυχητικό, διότι είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο προγεννητικό φάρμακο», είπε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τζον Τόμσον. Ωστόσο, η μελέτη δεν έχει στοιχεία για το αν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ συνεχίστηκαν στην εφηβεία, ή αν οι γονείς είχαν ΔΕΠΥ , ή τι είδους δοσολογία και σε ποιο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι γυναίκες λάμβαναν παρακεταμόλη.

«Περισσότερη έρευνα απαιτείται για να παρέχουμε μια πιο ακριβή αξιολόγηση του κινδύνου και των συνεπειών της λήψης παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», είπε ο Δρ Τόμσον.

Η ΔΕΠΥ επηρεάζει το 5 έως 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας στη Νέα Ζηλανδία, καθιστώντας την , την πιο κοινή νευροαναπτυξιακή διαταραχή για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.