Οι υπέρβαροι καρδιοπαθείς ζουν περισσότερο από τους αδύνατους!

Είναι γνωστό ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι τα υπέρβαρα άτομα με καρδιακά προβλήματα μπορεί στην πραγματικότητα να ζουν περισσότερο από τα αδύνατα άτομα.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος εμφράγματος και θανάτου από καρδιαγγειακές επιπλοκές είναι υψηλότερος μεταξύ των λιποβαρών ασθενών - με τα ποσοστά θανάτου να είναι χαμηλότερα στα βαρύτερα άτομα.

Ενώ η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, υψηλότερη αρτηριακή πίεση, υψηλότερη χοληστερόλη και διαβήτη, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ένα «παράδοξο της παχυσαρκίας». Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι οι υπέρβαροι ασθενείς είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης από τους πιο αδύνατα άτομα - και σε υψηλότερες δόσεις.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings, προσπάθησε να επανεξετάσει τις υποθέσεις για το σωματικό λίπος και να εξερευνήσει αυτό το «παράδοξο της παχυσαρκίας». Ερευνητές του πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν 36 προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Εκείνοι με τον χαμηλό ΔΜΣ – που ορίζεται ως λιγότερο από 20 - είχαν 1,8 έως 2,7 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και θανάτου από καρδιακά προβλήματα. Αντίθετα, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές επιπλοκές ήταν χαμηλότερος μεταξύ των υπέρβαρων ασθενών με υψηλό ΔΜΣ (25-30) σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογικό ΔΜΣ (20-25).

«Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να έχουν υψηλότερο αυτό που είναι γνωστό ως «μεταβολικό αποθεματικό» - δηλαδή οι ​​καρδιές τους είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις του φόρτου εργασίας», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Αμπισέκ Σάρμα και πρόσθεσε ότι «οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι ασθενείς βρέθηκαν να έχουν μεγάλη βλάβη στο στεφανιαίο αγγείο, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει σε πιο ευνοϊκά αποτελέσματα , από εκείνους που είχαν μικρότερα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία».