Λιγότερες πρόωρες γεννήσεις χάρη στον αντικαπνιστικό νόμο

Η επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους πέρα από τα πολλαπλά οφέλη που έχει στην υγεία, μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις πρόωρες γέννες σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hasselt στο Βέλγιο, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 607.000 μωρά για τις πρόωρες γεννήσεις (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης) κατά την περίοδο 2002-2011, τόσο πριν όσο και μετά την εφαρμογή των απαγορεύσεων για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, στα εστιατόρια και μπαρ, καθώς επίσης σε πολλούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας στο Βέλγιο.

Από τα ευρήματα της μελέτης, φάνηκε ότι οι πρόωρες γεννήσεις μειώθηκαν κατά 3,1% μετά το 2007, ενώ μετά τον Ιανουάριο του 2010, ο αριθμός των πρόωρων γεννήσεων μειώθηκε ακόμα κατά  2,6% . Η στατιστική ανάλυση έδειξε συστηματική μείωση των πρόωρων γεννήσεων, όσο διευρύνονταν οι απαγορεύσεις του καπνίσματος στο Βέλγιο με το πέρασμα του χρόνου, καθώς σταδιακά υιοθετούνταν όλο και πιο αυστηρά μέτρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση αυτή δεν  μπορούσε να δικαιολογηθεί από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία των εγκύων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, κάποια παθολογική νόσος ή ακόμα και το οικονομικό κοινωνικό προφίλ των γυναικών.

"Επειδή η εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων έγιναν σταδιακά, σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, ήταν πιο εύκολο να δείξουμε ότι υπήρξε μία σύνδεση με την σημαντική μείωση του κινδύνου πρόωρων γεννήσεων. Και αυτό δείχνει, πόσο ωφέλιμος είναι για την δημόσια υγεία ο αντικαπνιστικός νόμος, ακόμα και από την πρώιμη ηλικία", τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τιμ Νάουροτ.