Τα αντικαταθλιπτικά “απορρυθμίζουν” την καρδιά μας

Μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών που ονομάζονται SSRIs , θέτουν σε κίνδυνο την καρδιά μας προκαλώντας αρρυθμίες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "British Medical Journal" .

Οι ερευνητές υπέβαλαν σε καρδιογράφημα 38.000 ασθενείς που λάμβαναν SSRIs αντικαταθλιπτικά, και παρατήρησαν κάποια αλλαγή στο καρδιακό ρυθμό. Τις περισσότερες φορές , οι αρρυθμίες δεν είναι σοβαρές αλλά αν συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα, λιποθυμία ακόμα και ξαφνικό θάνατο.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν τους γιατρούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην συνταγογράφήση των συγκεκριμένων αντικαταθλιπτικών, λαμβάνοντας υπόψιν το ιστορικό του ασθενούς. Οι ασθενείς με καρδιακό ιστορικό, θα πρέπει να κάνουν ένα πλήρη καρδιολογικό έλεγχο προτού ακολουθήσουν την συγκεκριμένη αντικαταθλιπτική αγωγή. Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ζυγαριά γέρνει προς τα οφέλη των φαρμάκων αυτών για τους ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη, επομένως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματούν την αγωγή , απλά ίσως χρειαστεί να μειώσουν τη δόση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σημαντικά καθώς θα βοηθήσουν τους γιατρούς να ξεχωρίσουν ποια αντικαταθλιπτικά πρέπει να συνταγογραφούν, έτσι ώστε να μειώνουν στο ελάχιστο τον κίνδυνο αρρυθμιών στους ασθενείς με ιστορικό", κατέληξαν οι επιστήμονες.