«Η δίαιτα του Ραμαζανιού»

Νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει την μόνη γνώση αναφορικά με τις δίαιτες που δεν είχε ανατραπεί τα τελευταία χρόνια. Η κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ μας βοηθά να αισθανθούμε χορτάτοι ενώ μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακής νόσου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ισραήλ μελέτησαν τη δίαιτα των Μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, οι οποίοι νηστεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά καταναλώνουν υδατάνθρακες το βράδυ.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα φασόλια και το ρύζι, αποτελούν καλή πηγή ενέργειας.  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τρώγοντας το βράδυ αντίστοιχες τροφές αυξάνεται το αίσθημα κορεσμού ενώ επηρεάζεται και η έκκριση ορμονών που σχετίζονται με παράγοντες εκδήλωσης εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Οι ερευνητές μελέτησαν 78 αστυφύλακες που είτε ακολουθούσαν τη "δίαιτα του Ραμαζανιού" είτε είχαν υιοθετήσει ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους (στο οποίο κατανάλωναν υδατάνθρακες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο το βράδυ).

Μετά από έξι μήνες, οι ειδικοί πραγματοποίησαν ελέγχους για την επίδραση της δίαιτας στην έκκριση τριών ορμονών, της λεπτίνης (μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι), της γρελίνης (η ορμόνη της όρεξης) και της αδιπονεκτίνης (συνδετικός κρίκος της παχυσαρκίας, της αντίστασης της ινσουλίνης και του μεταβολικού συνδρόμου).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι ακολούθησαν τη "δίαιτα του Ραμαζανιού" είχαν καλύτερα επίπεδα αυτών των ορμονών στον οργανισμό τους.  Γεγονός που έκανε τους επιστήμονες να συμπεράνουν ότι όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη ή καρδιαγγειακής νόσου, ενδεχομένως να  έχουν όφελος εάν καταναλώνουν την ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων αργά μέσα στην ημέρα.