Τα αντιϋπερτασικά φάρμακα κλείνουν την πόρτα στην…άνοια!

Ρυθμίζοντας την αρτηριακή μας πίεση , απομακρυνόμαστε από τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα τα οποία θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τον ερχόμενο Μάρτιο. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Χαβάης, μελετώντας δείγμα 774 ανδρών αμερικανο-ιαπωνικής καταγωγής, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι β-αναστολείς που χορηγούνται για την θεραπεία της υπέρτασης μειώνουν τις εγκεφαλικές βλάβες που προδιαθέτουν για άνοια. Συγκεκριμένα, η μελέτη κατέδειξε ότι τα αντιϋπερτασικά φάρμακα ήταν καλύτερα συγκριτικά με την μη θεραπεία ως προς τις ενδείξεις άνοιας στον εγκέφαλο όπως διαπιστώθηκε από την μεταθανάτια αυτοψία. Όμως, οι άνδρες που είχαν πάρει β-αναστολείς κατά τη διάρκεια της ζωής τους ως μόνο αντιϋπερτασικό φάρμακο είχαν λιγότερες ανωμαλίες στους εγκεφάλους τους, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν κάνει θεραπεία για την υπέρταση ή που είχαν πάρει άλλα αντιϋπερτασικά φάρμακα. Οι άνδρες που είχαν πάρει β-αναστολείς και άλλα φάρμακα είχαν επίσης λιγότερες εγκεφαλικές ανωμαλίες αλλά όχι εξίσου σημαντικές με αυτές της ομάδας που είχε κάνει μονοθεραπεία με β-αναστολείς.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Λον Γουάιτ τόνισε ότι “με τον αριθμό των ατόμων που εμφανίζουν Αλσχάιμερ ολοένα και να αυξάνεται, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε νέους παράγοντες που καθυστερούν ή ακόμα προλαμβάνουν την εμφάνιση της ασθένειας. Τα ευρήματα μας είναι σημαντικά αφού οι β-αναστολείς είναι μια αρκετά κοινή θεραπεία της υπέρτασης.”

Οι ειδικοί συμβουλεύουν πώς οι πάσχοντες από υπέρταση είναι σημαντικό να έχουν καλό έλεγχο της κατάστασής τους ώστε να αποτρέπουν την εκδήλωση σχετικών επιπλοκών όπως η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η αγγειακή άνοια. Η υπέρταση είναι γνωστό ότι καταστρέφει τα μικρά αγγεία που παρέχουν στον εγκέφαλο αίμα, μέσω του οποίου μεταφέρονται οξυγόνο και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο για την “μακροβιότητα” των εγκεφαλικών κυττάρων. Η αγγειακή άνοια είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία άνοιας μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ και συμβαίνει όταν μειώνεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Παράλληλα, μια άλλη έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα 800.000 ανδρών , έχει δείξει ότι και μια άλλη ομάδα αντιϋπερτασικών φαρμάκων, οι αναστολείς του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης ίσως μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας, περιλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, σε ποσοστό έως και 50%.

Βέβαια, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν συστάσεις για τη χρήση των β-αναστολέων στην πρόληψη της άνοιας. Θα χρειαστούν μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες σε άνδρες και γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων ώστε να καθοριστούν τα οφέλη μιας τέτοιας θεραπείας. Ωστόσο ο Δρ. Σίμον Ρίντλει, επικεφαλής του Βρετανικού Κέντρου Μελέτης της νόσου Αλσχάιμερ δήλωσε ότι “Μόλις κατανοήσουμε πλήρως πώς συνδέονται οι β-αναστολείς, με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας, θα είμαστε σε ένα καθοριστικό σημείο για την δημιουργία νέων θεραπειών κατά της άνοιας στο μέλλον”.