Δίωξτε τις κρυμμένες θερμίδες των εορτών

Όσοι προσπαθούν με την νέα χρονιά να χάσουν τα περιττά κιλά των εορτών, θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι πέρα από την πρόσληψη θερμίδων μέσω της τροφής υπάρχουν πολλές κρυμμένες θερμίδες στο...ποτήρι μας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των επιστημόνων του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund, WCRF), το αλκοόλ έρχεται δεύτερο μετά από το λίπος σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα σε θερμίδες . Οι επιστήμονες του WCRF συγκεκριμένα αναφέρουν ότι το αλκοόλ αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% επί της συνολικής πρόσληψης θερμίδων σε ό,τι αφορά τα άτομα που συνηθίζουν να πίνουν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είτε δεν γνωρίζουν είτε αγνοούν το πόσο θερμιδοφόρο είναι το αλκοόλ. Αρκεί όμως να αναλογιστούν ότι ένα μεγάλο ποτήρι κρασί έχει 178 θερμίδες, όσο δηλαδή και δύο σοκολατένια μπισκότα και για να κάψετε αυτές τις θερμίδες, θέλετε περισσότερο από 30 λεπτά ζωηρού βαδίσματος.

Σε αντίθεση με το φαγητό, τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά μας “χαρίζουν” πολλές θερμίδες χωρίς να έχουν καμία θρεπτική αξία. Η επικεφαλής του Τμήματος Πληροφόρησης για την Υγεία στο WCRF , Κέιτ Μεντόζα, τόνισε ότι “πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως ο πληθυσμός αγνοεί τις θερμίδες που περιέχονται στα αλκοολούχα ποτά και δεν τις περιλαμβάνει όταν μετρά τις θερμίδες που καταναλώνει ημερησίως”.

Οι “άχρηστες” θερμίδες των ποτών συχνά αγνοούνται από τα άτομα που κάνουν δίαιτα, αφού πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι θερμίδες αυτές δεν συνυπολογίζονται στο ημερήσιο σύνολο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο και βρίσκεται μόνο λίγο πίσω από το λίπος που περιέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η πρωτεΐνη και οι υδατάνθρακες περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο ενώ οι φυτικές ίνες 2 θερμίδες ανά γραμμάριο. “Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους ή στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους”, σημείωσε η κυρία Μεντόζα και προσέθεσε ότι η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, του μαστού, του παχέος εντέρου και της στοματικής κοιλότητας, καθώς το ποτό έχει συσχετιστεί με αυτές τις μορφές καρκίνου. Οι ειδικοί του WCRF προτείνουν μικρά κόλπα για τη μείωση της ποσότητας του αλκοόλ σε όσους δεν μπορούν να απέχουν πλήρως από αυτό, όπως η χρήση μικρότερων σε μέγεθος ποτηριών, η αραίωση του αλκοόλ με σόδα, νερό ή κάποιο αναψυκτικό με λίγες θερμίδες καθώς και η αποχή από το αλκοόλ τουλάχιστον για κάποιες ημέρες μέσα στην εβδομάδα.

Προκειμένου να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ το WCRF δημιούργησε έναν θερμιδομετρητή αλκοόλ όπου παρατίθενται διαφορετικά αλκοολούχα ποτά και πόση άσκηση απαιτείται προκειμένου να κάψει κάποιος τις θερμίδες που λαμβάνει από το κάθε αλκοολούχο ποτό. Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από 3-4 μονάδες αλκοόλ και οι γυναίκες περισσότερες από 2-3 μονάδες αλκοόλ την ημέρα. Τέλος οι ειδικοί συμβουλεύουν αποχή 48 ωρών από το αλκοόλ, μετά από μια βραδιά κραιπάλης.