Καμπανάκι για την έξαρση γαστρεντερίτιδας

Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία προσβλήθηκαν από γαστρεντερίτιδα τον φετινό χειμώνα , και αξιωματούχοι υγείας περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες.

 Σύμφωνα με τον βρετανικό Οργανισμό Προστασίας της Υγείας (HPA), μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.877 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα , αριθμός κατά 72% υψηλότερος από τον αριθμό των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν πέρυσι την ίδια περίοδο.

Για κάθε εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν άλλες 288 περιπτώσεις, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που κολλούν τον ιό δεν πηγαίνουν στο γιατρό.

Η έξαρση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας -η οποία ακόμα δεν έχει αιτιολογηθεί- παρατηρήθηκε φέτος νωρίτερα από το αναμενόμενο όχι μόνο στον Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπη, στην Ιαπωνία και σε άλλα μέρη του κόσμου. 

Η νόσος μεταδίδεται με την επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες, τρόφιμα ή νερό και στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται εμετοί, διάρροιες, πυρετός, πονοκέφαλοι και ζαλάδες.