Η άσκηση εχθρός της κατάθλιψης

Τα άτομα που είναι σωματικά δραστήρια κατά τον ελεύθερο χρόνο τους, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούνται τρεις φορές την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο να γίνουν καταθλιπτικοί έως και 16%. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry, διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης τείνουν να είναι λιγότερο δραστήρια, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 11.000 άτομα που γεννήθηκαν το 1958, σημειώνοντας τα καταθλιπτικά συμπτώματα και τα επίπεδα των δραστηριοτήτων τους στις ηλικίες των 23, 33, 42 και 50. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Σέναλ Πίντο Περέιρα δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σωματική δραστηριότητα «προστατεύει» από την κατάθλιψη. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορεί να είναι ένα «εμπόδιο» για την φυσική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε νεαρούς ενήλικες.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι η άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης, επειδή απομακρύνει το άτομο από το άγχος, δημιουργεί ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση και κατά την άσκηση παράγονται οι «ορμόνες της ευτυχίας», οι ενδορφίνες. Επίσης άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την άσκηση, όπως η σωστή διατροφή και η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D λόγω αυξημένης έκθεσης στον ήλιο, φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχική υγεία.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη συνειδητοποιήσει τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας για τη γενική υγεία τους, αλλά τώρα βλέπουμε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι έχει επίσης θετική επίδραση στην ψυχική ευημερία ενός ατόμου. Αυτή η τελευταία έρευνα τονίζει πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι εργάζονται και ζουν σε περιβάλλοντα που τους επιτρέπουν να είναι τόσο σωματικά δραστήριοι όσο και ψυχικά υγιείς», κατέληξαν οι ερευνητές.