Οι νέοι μπαμπάδες κινδυνεύουν από επιλόχειο κατάθλιψη

Δεν κινδυνεύουν μόνο οι νέες σε ηλικία μητέρες από την επιλόχειο κατάθλιψη, καθώς μια νέα έρευνα αναφέρει ότι άντρες που γίνονται γονείς σε νεαρή ηλικία μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Pediatrics'', εξέτασε 10.623 νέους άντρες για περίπου 20 χρόνια, καταγράφοντας τα συμπτώματα κατάθλιψης. Άντρες που έγιναν γονείς στην ηλικία των 25 ετών είχαν 68% αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης τα 5 πρώτα χρόνια, αν ζούσαν στο ίδιο σπίτι με τα παιδιά τους.

Ο καθηγητής Γρεγκ Γκάρφιλντ , παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο , δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις και θεραπείες. Οι γιατροί καλούν τώρα τους νέες πατέρες - καθώς και τις νέες μητέρες - να ελέγχονται για κατάθλιψη μετά τον τοκετό , καθώς πρόκειται για μία ψυχική νόσο του γονιού , η οποία έχει δραματική επίδραση στα παιδιά. «Η γονική κατάθλιψη έχει επιζήμιες συνέπειες για τα παιδιά , ειδικά κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ετών- κλειδί στο δέσιμο των γονιών με το παιδί. Πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε βοηθώντας τους νέους μπαμπάδες στην μετάβαση της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου » , ανέφερε ο Δρ. Γκάρφιλντ.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι πατέρες με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να παραμελούν τα παιδιά τους ή να χρησιμοποιηούν περισσότερη σωματική τιμωρία. Επίσης τα παιδιά ενός γονιού που πάσχει από κατάθλιψη διατρέχουν αυξημένο κίδυνο για μαθησιακά προβλήματα και διαταραχές στην συμπεριφορά.