Παραδοσιακό Πάσχα στην Costa Navarino

Γεμάτες από προγράμματα για παιδιά και αναβίωση των τοπικών εθίμων, θα είναι οι φετινές Πασχαλινές διακοπές στην Costa Navarino.

Οι επισκέπτες και των δύο ξενοδοχείων The Westin Resort, Costa Navarino και The Romanos, a Luxury Collection Resort, έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν το Πασχαλινό κλίμα, σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει την αυθεντική πολυτέλεια, με ένα πρόγραμμα γεμάτο επιλογές για γονείς και παιδιά, φέρνοντάς τους κοντά στις τοπικές συνήθειες εκατοντάδων ετών. Έθιμα και παραδόσεις αναβιώνουν και φέτος το Πάσχα στη Μεσσηνία, στις πόλεις και στα γραφικά χωριά.

Η Agora στο Navarino Dunes, ανάμεσα στα δύο ξενοδοχεία γίνεται και φέτος το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων. Ειδικά για τα παιδιά, μια μεγάλη γιορτή στο πνεύμα της Λαμπρής, ξεδιπλώνεται στην Agora τη Μεγάλη Πέμπτη. Για πρώτη φόρα φέτος, διοργανώνεται το «Πασχαλινό Πανηγύρι» στις 2 Μαΐου με ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις: οι μικροί επισκέπτες φτιάχνουν φαναράκια, ζωγραφίζουν Πασχαλινά αυγά, παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο και σόου μάγων, μαθαίνουν χορούς και παίζουν πασχαλινά παιχνίδια.

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν επίσης την ευκαιρία να εξασκηθούν σε πολλά αθλήματα όπως μπάσκετ και βόλεϊ στο αθλητικό κέντρο, να μάθουν γκολφ και μίνι-τένις, να διασκεδάσουν στο σινεμά και στο μπόουλινγκ. Παράλληλα, μπορούν να απασχολούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του Πάσχα με τα ολοήμερα προγράμματα του SandCastle, το οποίο λειτουργεί από φέτος με τη συνεργασία της Worldwide Kids Company, της βρετανικής εταιρείας που είναι διεθνώς γνωστή για τη διαχείριση παιδικών εγκαταστάσεων.

Μικροί και μεγάλοι, συμμετέχουν στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μ. Παρασκευής, βοηθώντας στο στολισμό του Επιτάφιου εν όψει της βραδινής Ακολουθίας και Περιφοράς στο εκκλησάκι του Αγίου Σαμψών. Το πρωί του Μ. Σαββάτου προετοιμάζουν τη «λαμπροκουλούρα» την οποία θα γευτούν στο πρόγευμα της επόμενης ημέρας, και γεύονται τις φημισμένες «λαλαγγίδες» με πετιμέζι.

Την Αναστάσιμη λειτουργία διαδέχεται μία μεγάλη γιορτή με πυροτεχνήματα και ακολουθεί το εορταστικό δείπνο, ενώ νωρίτερα το απόγευμα ήχοι ελληνικής και τζαζ μουσικής γεμίζουν την Agora. Το πρωινό της Κυριακής του Πάσχα, τα παιδιά ξεκινούν την ημέρα τους με κυνήγι θησαυρού, καθώς η γιορτινή ατμόσφαιρα με παραδοσιακούς χορούς, μουσική και εδέσματα, ξεκινά στην Agora για να κρατήσει ως το απόγευμα.

Τα έθιμα στα κοντινά χωριά

Οι βόλτες στα κοντινά χωριά και πόλεις, όπου αναβιώνουν ευλαβικά τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, κρατούν ζωντανή την επαφή με τις συνήθειες εκατοντάδων ετών. Είναι αμέτρητες οι παραδόσεις που τηρούνται πιστά κάθε χρόνο, όπως το «μοίρασμα» της Περιφοράς του Επιταφίου ανάμεσα στα χωριά Ρωμανός και Πετροχώρι, ενώ ιδιαίτερη είναι η ατμόσφαιρα στα κοντινά μικρά εκκλησάκια. Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής συναντιούνται οι τέσσερις Επιτάφιοι στα Φιλιατρά, στην Πύλο η Περιφορά συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, ενώ στην Κορώνη γίνεται ανάμεσα στο Κάστρο και στους αρχαιολογικούς χώρους.

Στην ενετική κωμόπολη, η γιορτή της Παναγίας Ελεήστριας συγκεντρώνει τους πιστούς στον Ιερό Ναό, την Παρασκευή μετά το Πάσχα. Στη γιορτή του Αγ. Γεωργίου, φέτος τη Δευτέρα του Πάσχα, για μία ακόμη χρονιά γίνονται οι ιππικοί αγώνες στο Πλατύ τιμώντας τη μνήμη του Αγίου, με τους καβαλάρηδες να φορούν τις παραδοσιακές στολές. Στην Καλαμάτα, όπως και σε άλλες περιοχές, οι ντόπιοι ετοιμάζονται για το «σαϊτοπόλεμο» που κρατά από την Επανάσταση του 1821.

Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ