Ανάσταση στην Άνδρο!

Το νησί των καπεταναίων και των καραβοκύρηδων σας υποδέχεται για τις ημέρες του Πάσχα με νησιώτικη ατμόσφαιρα, τοπικές νοστιμιές και «βροντερά» έθιμα.

Η όμορφη Άνδρος απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και το Πάσχα στο νησί έχει το δικό του ιδιαίτερο χρώμα. Τα έθιμα στο νησί είναι πλούσια και πολλοί είναι εκείνοι που το επιλέγουν για τις διακοπές τους. Η κορύφωση του εορτασμού του Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή. Τα αμέτρητα βεγγαλικά και οι κροτίδες κάνουν το βράδυ της Ανάστασης εντυπωσιακό. Οι δρόμοι των χωριών κατακλύζονται από πιστούς και το κλίμα χαράς μεταφέρεται από τις ταβέρνες με την παραδοσιακή μαγειρίτσα στα νυχτερινά μαγαζιά της χώρας για γλέντι μέχρι το πρωί.

Η Κυριακή του Πάσχα στην Άνδρο έχει ταυτιστεί με το τοπικό έδεσμα τον «λαμπριάτη». Είναι κατσικάκι ή αρνί γεμιστό και ψημένο στον ξυλόφουρνο. Απολαύστε ακόμα γέμιση και την τοπική ανδριώτικη κουζίνα. Στην πλατεία του Αφανή Ναύτη στη Χώρα μοιράζονται κόκκινα αυγά και το γλυκό λαζαράκι. Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα εορταστική, ενώ οι εκρήξεις από τα κανόνια του ενετικού κάστρου δίνουν το στίγμα της νησιώτικης παράδοσης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το χωριό Στενιές.

Οι ντόπιοι καραβοκύρηδες έχουν εφοδιαστεί με χιλιάδες βεγγαλικά και κροτίδες. Μετά την περιφορά των εικόνων της Ανάστασης στα σοκάκια του χωριού από τις δυο ενορίες όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού και δίνεται το σύνθημα για να σκάσουν τα «μάσκουλα» με έναν εκκωφαντικό κρότο. Ακόμα στο Κόρθι και την Παλαιόπολη οι κάτοικοι παίζουν στο δρόμο τα «τσούνια», ένα παραδοσιακό παιχνίδι που μοιάζει με το μπόουλινγκ.