Λαμπρή στην Καλαμάτα!

Γνωρίστε τα έθιμα της Μεσσηνίας επιλέγοντας για ορμητήριο σας την πανέμορφη πόλη της Καλαμάτας. Το Πάσχα εδώ μυρίζει παράδοση και γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Ο σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα είναι ένα από πιο γνωστά έθιμα του Πάσχα, που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες. Την Κυριακή του Πάσχα αναβιώνει αυτό το ξεχωριστό τοπικό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821.

Σύμφωνα με την παράδοση οι Μεσσήνιοι προκειμένου να αναχαιτίσουν το ιππικό των Τούρκων χρησιμοποίησαν αυτοσχέδιες σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά. Τα άλογα του εχθρού τρόμαξαν από τον θόρυβο και τον καπνό και για άλλη μια φορά νίκησε η εφευρετικότητα ενάντια στην αριθμητική υπεροχή. Ο επονομαζόμενος και ως διαγωνισμός των μπουλουκιών διεξάγεται μετά από μεγάλη προετοιμασία.

Οι συμμετέχοντες ετοιμάζουν τους χαρτονένιους σωλήνες που μέσα τοποθετείται το μπαρούτι και στη συνέχεια χωρίζονται σε ομάδες των 10 – 15 ατόμων. Μάλιστα η κάθε ομάδα έχει τον δικό της σαλπιγκτή και το προσωπικό της λάβαρο. Πολλοί από τους διαγωνιζόμενους ντύνονται με παραδοσιακές ενδυμασίες. Με το σύνθημα της έναρξης οι σαΐτες ανάβουν και η εκκωφαντική φασαρία απλώνεται στην ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και πλήθος κόσμου συμμετέχει κάθε χρόνο, είτε στο διαγωνιστικό κομμάτι, είτε απλά ως θεατές.

Που να μείνετε

Μια μοναδική επιλογή για τις μέρες του Πάσχα είναι το μαγευτικό Costa Navarino στη Μεσσηνία. Γιορτάστε το ελληνικό Πάσχα με άρωμα παράδοσης The Westin Resort, Costa Navarino. Ζήστε μια παραδοσιακή πασχαλινή εμπειρία σε ένα περιβάλλον γεμάτο αυθεντική πολυτέλεια. Ένα πρόγραμμα γεμάτο επιλογές για γονείς και παιδιά έχει διαμορφωθεί με βάση τις δικές σας ανάγκες. Γνωρίστε το Πάσχα μέσα από τις τοπικές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της Μεσσηνίας, τις ειδικές εκδηλώσεις για τα παιδιά και φυσικά τα μενού και τα πιάτα που φτιάχτηκαν για εσάς ειδικά για το Πάσχα, βασισμένα σε τοπικές γεύσεις. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που διοργανώνεται μια μεγάλη γιορτή στο πνεύμα των ημερών στην Agora στο Navarino Dunes.

To «Πασχαλινό Πανηγύρι» θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαΐου, τη Μεγάλη Πέμπτη, και αναμένεται να ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά θα φτιάξουν φαναράκια, θα ζωγραφίσουν πασχαλινά αυγά, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο και σόου μάγων. Τη Μεγάλη Παρασκευή η κατανυκτική ατμόσφαιρα και η συγκίνηση θα σας συνοδεύσουν από το στόλισμα του Επιταφίου μέχρι την περιφορά του στο εκκλησάκι του Αγίου Σαμψών.

Την Αναστάσιμη λειτουργία διαδέχεται μία μεγάλη γιορτή με πυροτεχνήματα και ακολουθεί το εορταστικό δείπνο, ενώ νωρίτερα το απόγευμα ήχοι ελληνικής και τζαζ μουσικής γεμίζουν την Agora. Το ξενοδοχείο The Westin Resort Costa Navarino καλωσορίζει εσάς και τις οικογένειές σας με εξαιρετικές προσφορές διαμονής 3, 4 ή 5 διανυκτερεύσεων, με πλήρη διατροφή ή ημιδιατροφή.

Περισσότερα με ένα κλικ εδώ