ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τις 46 μαρίνες

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ να έχει παραχωρήσει τις 46 δημόσιες μαρίνες σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Γιάννης Εμίρης και ο γενικός γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων του υπουργείου Τουρισμού Γιάννης Πυργιώτης, παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο για να προχωρήσει άμεσα και με διαφάνεια, η αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων, με καθεστώς παραχώρησης.

Όπως ανακοινώθηκε, τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων. Την έναρξη θα δώσει η διαδικασίας παραχώρησης του τουριστικού λιμένα του Αλίμου μαζί με τους αντίστοιχους της Ύδρας, Πόρου και Νέας Επιδαύρου. Το Έργο Αξιοποίησης Τουριστικών Λιμένων εντάσσεται στο Έργο «Νηρηίδες» που προβλέπει και την αξιοποίηση με παραχώρηση (μακροχρόνια μίσθωση) 46 τουριστικών λιμένων που βρίσκονται σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η διαδικασία αξιοποίησης των τουριστικών λιμένων περιλαμβάνει 2 κύριους άξονες:
1. την ομαδοποιημένη αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων, δηλαδή μέσα από τη δημιουργία ομάδων (Clusters) τουριστικών λιμένων τα οποία θα αποτελούνται από μία Κεντρική Μαρίνα που θα λειτουργεί ως βασικός κόμβος και από αριθμό περιφερειακών τουριστικών λιμένων.
2. τη στοχευμένη αξιοποίηση μεμονωμένων τουριστικών λιμένων, δηλαδή μέσα από την εξειδικευμένη αξιοποίηση τεχνικών και γεωγραφικών χαρακτηριστικών συγκεκριμένωντ ουριστικών λιμένων. Μάλιστα προβλέπεται η αναβάθμιση κάποιων από αυτών σε μαρίνες για megayachts και σε μαρίνες πολυτέλειας.

Οι διαγωνισμοί

Η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία που θα ξεκινήσει στις 29 Μαρτίου 2013 αφορά στην ομάδα (Cluster) που περιλαμβάνει ως Κεντρική Μαρίνα τον Άλιμο και ως περιφερειακούς τουριστικούς λιμένες, την Ύδρα, τον Πόρο και τη Νέα Επίδαυρο. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Ύδρας και του Πόρου αφορά σε τμήματα των λιμένων χωρίς να επηρεάζονται οι υπηρεσίες της ακτοπλοΐας. Θα ακολουθήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 άλλες πέντε διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν τους τουριστικούς λιμένες της Πύλου, της Χίου, της Αρετσούς, τμήμα του λιμένα του Λαυρίου, που προβλέπεται να μετατραπεί σε megayacht μαρίνα, και του Αργοστολίου, που θα αναβαθμιστεί σε luxury μαρίνα.

Η κάθε διαγωνιστική διαδικασία, από την έναρξή της μέχρι την επιλογή επενδυτή και την τελική υπογραφή, υπολογίζεται να έχει μέση διάρκεια 6-9 μήνες.

Μεγάλα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέλιος Σταυρίδης, «Στο ΤΑΙΠΕΔ αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις περισσότερο σαν μοχλό ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες παρά σαν αγοραπωλησία με αυστηρά εισπρακτική οπτική. Μια αποκρατικοποίηση είναι επιτυχημένη μόνο όταν δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης. Μόνο όταν δημιουργεί θέσεις εργασίας, όταν συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και κατ ‘επέκταση στην προσπάθεια να επιστρέψει η χώρα μας σε αναπτυξιακή τροχιά».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Γιάννης Εμίρης, τόνισε: «Σήμερα, κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα προς την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού Έργου για την ενίσχυση και ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Ενός πραγματικά αναπτυξιακού Έργου που θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα που έχουν σήμερα οι τουριστικοί λιμένες στη χώρα μας.»

Η υπουργός τουρισμού Όλγα κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι προκειμένου να διευκολυνθεί το κυβερνητικό σχέδιο παραχώρησης των τουριστικών μαρινών, το υπουργείο θα εστιάσει στην προσπάθεια απεμπλοκής ορισμένων νομικού χαρακτήρα εκκρεμοτήτων, με τις οποίες είναι φορτωμένες μερικές σημαντικές μαρίνες και στην εξαφάνιση στο μέτρο του δυνατού- του αθέμιτου ανταγωνισμού, που αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Η υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τα τέλη επιβάρυνσης των τουριστικών λιμένων, ανέφερε ότι το υπουργείο Τουρισμού καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ελάφρυνση των διοικητικών και φορολογικών βαρών, προκειμένου τα ελληνικά τουριστικά προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά, σε σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες. «Επιδιώκουμε τη μείωση των φόρων. Θέλουμε το τουριστικό προϊόν να είναι απαλλαγμένο από φόρους», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και Ναυτιλίας εργάζονται με στόχο τη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που να ευνοεί τις επενδύσεις, μέσω νέου σχεδίου νόμου.