Αισιοδοξία για αύξηση των τουριστών κρουαζιέρας στην Θεσσαλονίκη έως και κατά 50%

Αισιοδοξία για αύξηση των τουριστών κρουαζιέρας στην Θεσσαλονίκη έως και κατά 50%

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης εγκαινίασε το νέο επιβατικό σταθμό «Μέγας Αλέξανδρος»

Την πεποίθησή του ότι είναι απόλυτα επιτεύξιμος ο στόχος για αύξηση ως και 50% των τουριστών που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη λόγω κρουαζιέρας σε 600.000, «αν όχι από φέτος, τότε σίγουρα στα επόμενα χρόνια» και έναντι των 400.000 που την επισκέφθηκαν το 2022, εξέφρασε ο Yπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, εγκαινιάζοντας σήμερα τον νέο επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας στο λιμάνι της πόλης, που φέρει την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος».

«Με τη λειτουργία του νέου επιβατικού σταθμού, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρωταγωνιστεί, αφού αποτελεί το μόνο-μέχρι στιγμής- στην Ελλάδα που πληροί τις προϋποθέσεις της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας και λειτουργεί με τις νέες απαιτήσεις Σένγκεν του συστήματος εισόδου – εξόδου, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2017/2226/ΕΕ», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε, ότι πλέον στο λιμάνι της πόλης θα μπορούν να δένουν ταυτόχρονα δύο μεγάλα κρουαζιερόπλοια που θα μεταφέρουν συνολικά 6.000 άτομα, πλέον των πληρωμάτων τους.

Χαρακτηρίζοντας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως το «μαργαριτάρι» της πόλης, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι με τις επενδύσεις που έγιναν και γίνονται, «πλέον αυτό κινείται στην ίδια δυναμική τροχιά με την πρωταγωνίστρια ελληνική ναυτιλία. Ζούμε μια ιστορική περίοδο για τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της και πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι θεωρείται η κύρια πόλη για τα Βαλκάνια και για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», τόνισε.

Μιλώντας για την κρουαζιέρα, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η ανάπτυξή της αποτελεί διαρκή εθνικό και αναπτυξιακό στόχο για την ελληνική κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι είναι ήδη ορατά τα οφέλη που «βλέπει» ο τουρισμός λόγω της ανόδου της. Αναφερόμενος στον ναυτιλιακό τομέα της Ελλάδας, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι στηρίζει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της χώρας συνεισφέροντας σε πάνω από το 7% του ΑΕΠ και λέγοντας ότι ο ελληνικός στόλος ανέρχεται σε 5.500 πλοία, σημείωσε ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες αντιπροσωπεύουν το 70% του συνολικού στόλου της ΕΕ. «Η ελληνική ναυτιλία είναι τόσο σημαντική για την Ευρώπη, καθώς το 80% του εξωτερικού της εμπορίου πραγματοποιείται δια της θαλάσσης και είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα της ηπείρου στην παγκόσμια οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωσε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ η Θεσσαλονίκη προσφέρει στους τουρίστες της «μοναδικές και αξέχαστες εμπειρίες» γεγονός που όπως είπε το έχει ακούσει από ξένους σε Λονδίνο, Βερολίνο και Βρυξέλλες και αναφέρθηκε στο πλήθος των ιστορικών μνημείων της και στη γαστρονομία.

Ο νέος τερματικός σταθμός «Μέγας Αλέξανδρος»

Ο νέος τερματικός σταθμός κρουαζιέρας τέθηκε σε πλήρη λειτουργία τον Ιούλιο του 2023, έχει συνολικό εμβαδό 2000 m2 και διαθέτει δύο επιπλέον θέσεις ελλιμενισμού. Είναι πλήρως εξοπλισμένος, ικανός να εξυπηρετεί αφίξεις homeporting και transit και δύο πλοία ταυτόχρονα στα κρηπιδώματα 9 και 10. Μερικά ακόμη χρήσιμα στοιχεία για τον νέο τερματικό σταθμό κρουαζιέρας είναι ότι το εμβαδόν κρηπιδωμάτων 9 και 10 είναι 32.300 m2 και του περιβάλλοντα χώρου 14.000 m2. Στο μεταξύ, ΟΛΘ Α.Ε. και Fraport Greece, έχουν προχωρήσει σε συνεργασία ώστε οι αποσκευές των επιβατών κρουαζιερόπλοιων που φτάνουν στο αεροδρόμιο με πτήσεις charter, να προωθούνται απευθείας στις καμπίνες τους, εφόσον έχουν προγραμματίσει κρουαζιέρα με σημείο έναρξης τη Θεσσαλονίκη και με στόχο την ξέγνοιαστη απόλαυση του προορισμού.

Τα προαναφερόμενα ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου στην εταιρεία Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) Α. Ε., Αθανάσιος Λιάγκος, επικεφαλής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) και πρόεδρος του Ινστιτούτου Λιμενικής Κατάρτισης «Εξάντας». «Έχουμε εστιάσει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, μέσα από συνεργασίες και σκληρή δουλειά«, τόνισε ο ίδιος. Ειδική αναφορά έκανε ο ίδιος και στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τον 6ο Προβλήτα, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει σε χρόνο παράλληλο με το μάστερ πλαν και το κενό αξιοποιείται ώστε το έργο να διασφαλίζει το συμφέρον των μετόχων και του ελληνικού δημοσίου.

Τεράστια τουριστική πηγή για τον τόπο χαρακτήρισε την κρουαζιέρα ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης και τονίζοντας ότι το λιμάνι αξιοποιεί τη στρατηγική του θέση, παράγει προστιθέμενη αξία και «γεννά» νέες θέσεις εργασίας, σημείωσε ότι «η Θεσσαλονίκη μπορεί δικαίως να περηφανεύεται ότι ξεπερνά τα διεθνή στάνταρτς». «Σήμερα γίνεται ένα ακόμα βήμα για να γίνει η Θεσσαλονίκη κόμβος του προορισμού της κρουαζιέρας», ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και σημείωσε ότι η Περιφέρεια επενδύει σταθερά στη συνεργασία με το λιμάνι, το αεροδρόμιο και τους φορείς του τουρισμού, για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Τη θέση του ότι η πορεία του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη είναι σταθερή και αναπτυσσόμενη, διατύπωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς από πολλούς εμπλεκόμενους που συνεργάστηκαν. «Είναι ένα success story και σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Με τη φράση του Γκάντι «πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά κερδίζεις» περιέγραψε την επιτυχία του λιμανιού η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αποτελεί τουριστικό πνεύμονα και για όλες τις χώρες των Βαλκανίων, είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου. Στην τελετή εγκαινίων χοροστάτησε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.