Οι προτάσεις του ΕΟΤ για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Κέρκυρα

Οι προτάσεις του ΕΟΤ για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Κέρκυρα

Οι φορείς τοποθετήθηκαν θετικά επισημαίνοντας ωστόσο τις γερασμένες υποδομές και τις ελλείψεις στο νησί

Συνάντηση με τους τουριστικούς, επαγγελματικούς, παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς της Κέρκυρας είχε η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, με βασικό θέμα το μέλλον του κερκυραϊκού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ αναφέρθηκε στα αυξημένα ποσοστά της τουριστικής κίνησης για το 2023, επικεντρώνοντας στις βασικές προτάσεις για την επιμήκυνση της σαιζόν. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η επόμενη μέρα για τον τουρισμό είναι σήμερα, είναι τώρα και αυτό που απαιτείται είναι ένας επαναπροσδιορισμός του brand της Κέρκυρας».

Σύμφωνα με την κ. Γκερέκου, στους στόχους του ΕΟΤ είναι η ανάδειξη της πόλης της Κέρκυρας σε προορισμό city break για 365 μέρες το χρόνο. Σε αυτό συμβάλει το διεθνές φεστιβάλ του νησιού, που όπως είπε, αναδεικνύει το πολιτιστικό κομμάτι του νησιού. Επίσης, έχει κατατεθεί η πρόταση να συμπεριληφθεί η Κέρκυρα στην καμπάνια του ΕΟΤ ως προορισμός Greekend μαζί με το Ηράκλειο της Κρήτης.

«Η Κέρκυρα έχει τις δυνατότητες, εφόσον αποκτήσει τις απαιτούμενες υποδομές, μέσα από τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, να αναδειχτεί σε συνεδριακό προορισμό αλλά και σε κέντρο θεματικού τουρισμού με άξονα την αρχιτεκτονική σε συνεργασία με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα» είπε η κ. Γκερέκου, η οποία σημείωσε, ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να κατοχυρωθεί η Κέρκυρα ως το νησί της μουσικής και των τεχνών, σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς.

Επιπλέον, έκανε λόγο για την ανάγκη προβολής του γαστρονομικού τουρισμού και την δυνατότητα φιλοξενίας digital nomads, Silver tourism, αλλά και τουρισμού Yachting, κάνοντας αναφορά σε δύο σημαντικές διοργανώσεις, τον ιστιοπλοϊκό αγώνα Brindisi-Corfu και τον αγώνα il giro dei venti. Επίσης, όπως επεσήμανε «σημαντική είναι η προβολή του νησιού μέσω κινηματογραφικών παραγωγών διεθνούς επιπέδου που προκαλούν τον θεατή να γνωρίσει τον τόπο όπου εξελίσσεται η ταινία που παρακολουθεί». Για το λόγο αυτό τόνισε ότι θα πρέπει να στελεχωθεί ακόμα περισσότερο το film office της ΠΙΝ και η Κέρκυρα να μετατραπεί σε ένα φιλικό προορισμό για διεθνείς παραγωγές.

Αναφορικά με την ανάγκη επέκτασης του πτητικού προγράμματος των αεροπορικών εταιριών που θα συμβάλει στην επιμήκυνση της σεζόν, η κα Γκερέκου τόνισε ότι υπάρχει τρόπος να γίνει και αυτό, επισημαίνοντας ότι όταν υπάρχει ζήτηση θα υπάρξουν και προσφορές. Σύμφωνα με την Άντζελα Γκερέκου, ο ΕΟΤ σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής ξεκινάει μια μεγάλη digital πλατφόρμα απ’ όπου ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να παίρνει πληροφορείς για οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας από όπου και αν βρίσκεται. «Καθώς οι αλλαγές γύρω μας συντελούνται με γρήγορους ρυθμούς θα πρέπει να διαμορφώσουμε πολλά θεματικά πεδία με συνεχή συνεργασία σε όλους τους τομείς και με όλους τους φορείς», κατέληξε στην τοποθέτηση της η πρόεδρος του ΕΟΤ.

Τουριστικοί φορείς: Γερασμένες υποδομές και ελλείψεις

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αυλωνίτης, εκπρόσωποι τουριστικών, παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων του νησιού, οι οποίοι υποστήριξαν πως υπάρχουν γερασμένες υποδομές στο νησί, προβλήματα σε τομείς όπως η υγεία, το οδικό δίκτυο, η καθαριότητα, η έλλειψη οργανισμού διαχείρισης και προώθησης προορισμού αλλά και εμπλοκή πάνω από 3 υπουργείων σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό.

Οι φορείς τοποθετήθηκαν θετικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δηλώνοντας παράλληλα ότι αυτή πρέπει να συνοδεύεται από βελτίωση των υποδομών σε βασικούς τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η επίλυση του κυκλοφοριακού, η στήριξη του κράτους στις τουριστικές επιχειρήσεις, το χωροταξικό για τον τουρισμό ενώ τόνισαν με έμφαση ότι οι επαγγελματίες είναι αυτοί που φέρνουν τα θετικά αποτελέσματα στον τουρισμό και όχι το κράτος.

Να σημειωθεί ότι οι φορείς που παρευρέθηκαν στην συνάντηση κατέθεσαν υπομνήματα με τις προτάσεις και τα αιτήματα τους, τα οποία θα προωθηθούν στο Υπουργείο Τουρισμού και το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στην Κέρκυρα η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη και η υφυπουργός Έλενα Ράπτη προκειμένου να συζητηθούν εκτενώς όλα τα θέματα.