Κέρκυρα: Η αρχόντισσα του Ιονίου με τις μαγικές παραλίες

Κέρκυρα: Η αρχόντισσα του Ιονίου με τις μαγικές παραλίες

Οι 12 στάσεις σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας

Βυζαντινοί, Ενετοί, Γάλλοι και Βρετανοί – όλοι αυτοί πέρασαν και μετά επηρέασαν βαθιά την Κέρκυρα, αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για έναν από τους top τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας.

Πολυπρόσωπη, εντυπωσιακή, αρχόντισσα η Κέρκυρα συνδυάζει καταπληκτικά, ζωγραφιστά τοπία με αψεγάδιαστες παραλίες, μια Παλιά Πόλη που αποτελεί Παγκόσμιο Μνημείο Κληρονομιάς της UNESCO, δύο ισχυρά ενετικά φρούρια που άντεξαν ακόμα και κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τρομερές εναλλαγές τοπίου.

1. Παλιά Πόλη Κέρκυρας. Θυμίζει λαβύρινθο με μικρότερους και μεγαλύτερους δρόμους, σοκάκια, δυο φρούρια αλλά και βενετσιάνικα και νεοκλασικά σπίτια που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πριν. Στα στενά δρομάκια της συνοικίας Καμπίελο θα ταξιδέψετε όχι μόνο στον χρόνο αλλά και στη γραφική Νάπολη με τις απλωμένες μπουγάδες στα αντικριστά παράθυρα. Ένα από τα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό όταν ακούς την Κέρκυρα, είναι η ταινία κλασική ταινία με τη Ρένα Βλαχοπούλου και τον Αλέκο Αλεξανδράκη.

2. Σπινιάδα και Λιστόν. Η Σπινιάδα είναι η κεντρική πλατεία της Κέρκυρας, ανάμεσα στην Παλιά Πόλη και στο Παλιό Φρούριο. Η Κέρκυρα έχει τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων. Η καταπράσινη πανέμορφη πλατεία είναι απομεινάρι των ενετικών οχυρώσεων του 17 ου αιώνα. Το δε Λιστόν, τόπος συνάντησης ντόπιων και τουριστών είναι μια «χορταστικότατη» περατζάδα γεμάτη με καταστήματα εστίασης. Χτίστηκε από τους Γάλλους και έχει μια έντονα αυτοκρατορική αύρα.

3. Αχίλλειον. Το 1888 η Ελισάβετ της Βαυαρίας, Αυτοκράτειρα της Αυστρίας -η γνωστή Σίσσυ- έδωσε παραγγελία να φτιαχτεί η θερινή της κατοικία σε αυτήν την περιοχή, 10 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κέρκυρας. Το νεοκλασικό παλάτι σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Raffaele Caritto με τον ήρωα Αχιλλέα ως κεντρικό θέμα του. Ο εξίσου επιφανής Γερμανός γλύπτης Ernst Herter δημιούργησε αγάλματα που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.

4. Το επιβλητικό νεοκλασικό Μον Ρεπό. Απέχει περίπου 3 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας και συνολικά καλύπτει 258 στρέμματα βλάστησης στο λόφο της Ανάληψης. Το εντυπωσιακό ανάκτορο χαρίζει απέραντη θέα στη θάλασσα. Χτίστηκε από τον Άγγλο αρμοστή των Ιονίων Νήσων Frederic Adam, το 1831 και λέγεται πως ήταν δώρο προς την αγαπημένη του γυναίκα, την Κερκυραία Νίνα Παλατιανού. Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο επίσης Άγγλος Whitmore.

5. Βόλτες πολιτισμού και τέχνης στην Κέρκυρα. Μερικά από τα σημεία που θα έπρεπε να επισκεφτείτε είναι τα εξής: το Βυζαντινό μουσείο Αντιβουνιώτισσας, το Μουσείο Σολωμού (θα δείτε και το γραφείο του κορυφαίου εθνικού ποιητή), το Μουσείο Καποδίστρια, την Αναγνωστική Εταιρεία, το Μουσείο Χαρτονομισμάτων (ένα από λίγα στον κόσμο) και το Μουσείο Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας. Το μουσείο Casa Parlante με την ιστορία των αριστοκρατών τον 19ο αιώνα αλλά και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, στο παλάτι των Αγ. Μιχαήλ και Αγ. Γεωργίου το οποίο φιλοξενεί εξαιρετικές εκθέσεις.

6. Κασσιόπη. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ψαροχώρι το οποίο σήμερα είναι μια φουλ ανεπτυγμένη τουριστική περιοχή. Το τοπίο «περιλαμβάνει» κολπίσκους με βότσαλα καθώς και ένα όμορφο, μικρό αλιευτικό λιμάνι. Το κάστρο της Κασσιόπης είναι το μεγαλειώδες φρούριο της Ελλάδας, με τον θρύλο για το δράκο. Έχει Βυζαντινή προέλευση και χρονολογείται από τον 6ο αιώνα. Μάλιστα, ήταν ένα από τρία οχυρά που υπερασπίστηκε την Κέρκυρα από τους εισβολείς και τους Ενετούς, τον 14ο αιώνα.

7. Μονή -και παραλία- Παλαιοκαστρίτσας. Στο τέλος του ακρωτηρίου, στη βορειοδυτική ακτή της Παλαιοκαστρίτσας, βρίσκεται ένα μοναστήρι που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, στην περιοχή του μεσαιωνικού κάστρου που όμως έχει προ πολλού εξαφανιστεί. Στο μοναστήρι διαμένει μια μικρή αδελφότητα οκτώ μοναχών.

8. Μονή Βλαχέρνας και Ποντικονήσι. Η μονή βρίσκεται σε ένα νησάκι στο νότιο άκρο της χερσονήσου Κανόνι στην Κέρκυρα. Χρονολογείται από το 1685. Η επίσκεψη στη μονή συνδυάζεται ιδανικά με ένα tour στο Ποντικονήσι, ακριβώς δίπλα.

9. Canal d’ amour. Το βασίλειο του σχηματισμού των βράχων! Η θάλασσα εδώ έχει ξεπεράσει τα βράχια με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα τούνελ πριν από την είσοδο του κολπίσκου. Το κολύμπι μέσα από το τούνελ είναι μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία. Οι Κερκυραίοι λένε πάντως πως όποιο ζευγάρι κολυμπήσει σε αυτή τη θάλασσα, θα παντρευτεί σύντομα.

10. Γαλαζοπράσινες θάλασσες. Πεύκα, κυπαρίσσια και ευκάλυπτοι «στεφανώνουν» τις περισσότερες κερκυραϊκές παραλίες. Βάλτε στη λίστα σας, μεταξύ άλλων, την παραλία Πόρτο Τιμόνι, την παραλία στην Κασσιόπη. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως όπου κι αν αποφασίσετε να κάνετε βουτιά, θα βγείτε κερδισμένοι…

11. Τα παραμυθένια χωριά της Κέρκυρας. Μερικά από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια χωριά της Κέρκυρας βρίσκονται στην καταπράσινη βορειοανατολική ακτή. Ένα από αυτό ο κοσμοπολίτικος Άγιος Στέφανος, το γραφικό Καμινάκι και το μικρούλι αλλά κουκλίστικο Καλάμι. Το τελευταίο, είναι και το χωριό που ενέπνευσε τον βρετανό συγγραφέα Gerald Durrell κατά τη διαμονή του εδώ. Τα παραδοσιακά χωριά της Παλιάς Περίθειας και των Λούτσων προσφέρουν εκπληκτική θέα στις καταπράσινες κοιλάδες.

12. Γαστρονομικό ταξίδι. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο από μόνο του μιας και η κερκυραϊκή κουζίνα είναι από τις πιο πλούσιες και νόστιμες στην Ελλάδα. Θα αρκεστούμε να σας πούμε μερικές μόνες προτάσεις. Η ταβέρνα της Ελισσάβετ στο χωριό Δουκάδες για υπέροχες παραδοσιακές συνταγές (δοκιμάστε σοφρίτο), το προσεγμένο Rex, στον κεντρικό δρόμο της πόλης, (εδώ επιλέγετε με τα μάτια κλειστά παστιτσάδα), η ταβέρνα Κληματαριά στις Μπενίτσες (εδώ επιλέξτε το πιο παραδοσιακό πιάτο της Κέρκυρας, το μπιάνκο). Για εγγυημένη ψαροφαγία: ταβέρνα Καρύδης στο παραθαλάσσιο χωριό Μπουκάρι, ταβέρνα Ηλιοβασίλεμα στον Παραμόνα, Fishermans Cabin, στον Άγιο Γεώργιο Παγών και η οικογενειακή ταβέρνα Αγνή στην ομώνυμη περιοχή της Κέρκυρας, όπως αναφέρει το exploringgrreece.