Ποιες είναι οι «συμπληγάδες» των Γρεβενών και το γεφύρι που μετρά 3 αιώνες

Ποιες είναι οι «συμπληγάδες» των Γρεβενών και το γεφύρι που μετρά 3 αιώνες

Τα ταξίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα συχνά αποκαλύπτουν μέρη, αξιοθέατα και γωνιές που πιθανόν ούτε καν είχες φανταστεί

Η Μακεδονία έχει δεκάδες ανεξερεύνητα διαμάντια και τοποθεσίες που κρύβουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για ένα ιδιαίτερο μέρος της Ελλάδας που μπορούμε και να το αποκαλέσουμε ως «συμπληγάδες» των Γρεβενών. Εκεί βρίσκεται ένα γεφύρι το οποίο μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 3 αιώνες ζωής.

Μακεδονία: Ποιες είναι οι «συμπληγάδες» των Γρεβενών

Στους πρόποδες του Όρλιακα, λοιπόν, βρίσκεται μια ήρεμη και όμορφη κοιλάδα. Ένα εντυπωσιακό φαράγγι μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον το οποίο συνοδεύεται και από τρεχούμενα νερά. αυτά του ποταμού Βενέτικου, παραποτάμου του ξεχωριστού Αλιάκμονα, του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού στην Ελλάδα με 297 χιλιόμετρα μήκος. Εκεί, λοιπόν, καθώς κινείται και ρέει ο ποταμός Βενέτικος ξαφνικά συναντά μπροστά του τις λεγόμενες «συμπληγάδες» των Γρεβενών. Είναι τα βράχια του φαραγγιού της Πορτίτσας ύψους 200 μέτρων άκρως εντυπωσιακά. Εκεί το ποτάμι αποκτά πιο ορμητικά νερά και το σκηνικό είναι εντυπωσιακό.

Το περίφημο γεφύρι που μετρά τρεις αιώνες ζωής

Στη μία από τις εισόδους του φαραγγιού, θα δεις να στέκεται αγέρωχο το παλιό πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας. Ένα πραγματικό στολίδι πάνω από τον ποταμό το οποίο στέκεται εκεί περίπου τρεις αιώνες αποτελώντας ένα από τα πιο ωραία αξιοθέατα της περιοχής.

Μιλάμε για ένα δίτοξο γεφύρι άκρως εντυπωσιακό. Το άνοιγμα του μεγάλου τόξου φτάνει στα 13,80 μέτρα και του μικρού τα 5, ενώ το συνολικό του μήκος εκτιμάται στα 34 μέτρα και το ύψος του στα 7,80.

Το γεφύρι της Πορτίτσας όταν κατασκευάστηκε είχε σαν σκοπό να διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα σε δύο χωριά και συγκεκριμένα τα χωριά Σπήλαιο και το Τρίκωμο. Υπολογίζεται ότι έχει κατασκευαστεί κοντά στα 1743 με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα μα και ομορφότερα γεφύρια της Μακεδονίας που προκαλεί δέος. Αν βρεθείς στην Μακεδονία, τα αξιοθέατα που θα δεις είναι πολλά και διαφορετικά. Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, μη χάσεις την ευκαιρία να δεις από κοντά την λίμνη Χειμαδίτιδα. Πρόκειται για την μικρή άγνωστη ελληνική λίμνη που είναι αποτέλεσμα… παγετώνων. Αλλά και την μικρή Καππαδοκία της Ελλάδας που είναι γνωστή σε λίγους ανθρώπους. Η Μακεδονία γενικώς κρύβει εκπλήξεις που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό σε κάθε ταξίδι σου…