Οι χαμένες πολιτείες που βρίσκονται στο βυθό της ελληνικής θάλασσας

Οι χαμένες πολιτείες που βρίσκονται στο βυθό της ελληνικής θάλασσας

Εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά

Εκτός από την ιστορία και όσα έχει αφήσει αυτή στη γη της Ελλάδας και τα βλέπουμε, υπάρχει στην πραγματικότητα και ο άλλος, αθέατος κόσμος. Είναι όσα θάφτηκαν κάτω από την ελληνική γη ή είναι κρυμμένα στον υγρό τάφο τους, τις ελληνικές θάλασσες.

Και δεν είναι μόνο ναυάγια ή αρχαία ευρήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως σημειώνει η ιστοσελίδα exploringgreece.tv, για ολόκληρες χαμένες πολιτείες. Οικισμούς που μοιάζουν πια με χαμένες ατλαντίδες στον ελληνικό υποθαλάσσιο κόσμο. Και η κάθε μία έχει τη δική της ιστορία να διηγηθεί.

Οι ελληνικές χαμένες πολιτείες που βρίσκονται κάτω από την ελληνική θάλασσα είναι αποτέλεσμα κυρίως των έντονων και επανειλημμένων έντονων γεωλογικών μεταβολών στην ελληνική επικράτεια. Εκτός, λοιπόν, από την αλλαγή στη μορφολογία του εδάφους με τη μορφή κατολισθήσεων, πολές φορές αυτές έφεραν σε ολόκληρο τον χώρο της Μεσογείου, την καταβύθιση ολόκληρων οικισμών. Αυτές οι βυθισμένες πολιτείες μπορεί να είναι ακόμη και ορατές ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάποιες από αυτές μπορείς να τις… εξερευνήσεις ακόμη και κολυμπώντας ή βουτώντας ανάμεσα σε δρόμους και μνημεία μια στεριάς που αποφάσισε να γίνει θάλασσα!

Σήμερα θα δούμε καλύτερα δύο από τις πιο γνωστές χαμένες πολιτείες που βρίσκονται στο βυθό της ελληνικής θάλασσας…

Η βυθισμένη πολιτεία της Επιδαύρου

Οι εικόνες από ψηλά μιλούν από μόνες τους και προκαλούν δέος και θαυμασμό. Ο λόγος για την βυθισμένη πολιτεία της Επιδαύρου η οποία βρίσκεται μόλις δυο μέτρα κάτω από τη θάλασσα. Η βυθισμένη πολιτεία της Επιδαύρου βρίσκεται μερικά μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Σε εκείνο το σημείο έχουν βρεθεί και εξεταστεί τμήματα αρχαίας πόλης. Από εντυπωσιακές και ογκώδεις θεμελιώσεις κτιρίων μέχρι μυκηναϊκοί τάφοι του 12ου αιώνα αλλά και αμφορείς. Όλα όσα συνέθεταν κάποτε μια πολιτεία στην οποία ζούσαν αρμονικά άνθρωποι.

Κοιτώντας κανείς από ψηλά τις εικόνες, μπορεί να διακρίνει ό,τι έχει απομείνει από τη βυθισμένη πλέον πολιτεία. Αν δεις προσεκτικά θα διακρίνεις ακόμη και λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα τα πλακόστρωτα στα οποία πριν από αιώνες περπατούσαν οι κάτοικοι της περιοχής. Αυτά τα τμήματα της αρχαίας πολιτείας της Επιδαύρου μπορείς να τα δεις ακόμη και κολυμπώντας. Μια συγκλονιστική εμπειρία που μόνο αν βιώσεις μπορείς να αντιληφθείς.

Οι αρχαιολόγοι και οι ερευνητικές αναφορές κάνουν λόγο για πιθανή ύπαρξη εμπορικού σταθμού σε εκείνη την περιοχή που βρίσκεται σήμερα η βυθισμένη πολιτεία και η παλιά Επίδαυρος. Είναι πολύ σπάνιο και ταυτόχρονα συναρπαστικό το πώς διατηρείται επί τόσους αιώνες κάτω από νερό μια πόλη ολόκληρη στην οποία μπορείς να φανταστείς πώς ήταν να ζεις. Δεν το φαντάζεσαι μόνο από τις σελίδες ενός βιβλίου. Το έχεις μπροστά στα μάτια σου…

Το να γνωρίσεις από τόσο κοντά μια βυθισμένη αρχαία ελληνική πολιτεία είναι σίγουρα μια εμπειρία ξεχωριστή που σου προτείνουμε να βάλεις στη λίστα σου με την πρώτη ευκαιρία που θα μπορέσεις. Μόλις κολυμπήσεις στα νερά και έχεις κάτω από τα πόδια σου αυτό το θέαμα, σίγουρα θα μας θυμηθείς. Δεν είναι εξάλλου κάτι που μπορείς να ζήσεις συχνά ή οπουδήποτε.

Παυλοπέτρι, μια υποθαλάσσια πόλη της αρχαιότητας

Η δεύτερη υποθαλάσσια πολιτεία που είναι χρόνια βυθισμένη στην Ελλάδα βρίσκεται στην Ελαφόνησο και συγκεκριμένα κοντά στο Παυλοπέτρι της Λακωνίας. Σε αυτό το σημείο λοιπόν και συγκεκριμένα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, υπάρχει κάτι πολύ εντυπωσιακό. Πρόκειται για έναν πολ αρχαίο οικισμό ο οποίος χρονολογείται κοντά στο 2800 π.Χ. Και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται κάτω από το νερό, οι οικισμός αυτός έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση. Ο συγκεκριμένος οικισμός δεν είναι καν μισός μέσα μισός έξω από το νερό αλλά είναι ότι αυτός βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Αυτό τον κάνει σίγουρα τόσο συναρπαστικό και ξεχωριστό στην Ελλάδα.

Αυτό το νερό της θάλασσας προφύλαξε από τον χρόνο και την ανθρώπινη παρέμβαση, τα περισσότερα από τα κτίσματα. Είναι μια άγνωστη υποθαλάσσια πόλη για τους περισσότερους. Κοιτώντας κανείς από ψηλά μπορεί να δει τα κτήρια που υπάρχουν έως και σήμερα. Σύμφωνα με τις έρευνες, έως τώρα έχουν εντοπιστεί 15 κτήρια με τουλάχιστον 12 δωμάτια το καθένα, καθώς και ένα πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης των υδάτων με κανάλια και σωλήνες νερού. Σε όλη την έκταση της υποθαλάσσιας χαμένης πολιτείας υπάρχουν αγάλματα και μνημεία της αρχαιότητας.

Οι ερευνητές πάντως πιθανολογούν ότι η πόλη καταποντίστηκε από σεισμό 8 ρίχτερ, γύρω στο 1.000 π.Χ. Σύμφωνα με άλλες θεωρίες το γεγονός έγινε κάπου στο 375μ.Χ. Το 2011 το BBC παρουσίασε για πρώτη φορά ένα ντοκιμαντέρ για το Παυλοπέτρι, την «πόλη κάτω από τα κύματα» σε τρισδιάστατη αναπαράσταση.

Όπως και να έχει οι εικόνες από τις χαμένες πολιτείες κάτω από το νερό είναι άκρως εντυπωσιακές και σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Μπορείς να φανταστείς πώς θα μπορούσαν να είναι οι πόλεις αυτές πάνω από το νερό, κάποτε που θα είχαν ζωή και θα ήταν οργανωμένες…