Το άγνωστο, μικροσκοπικό «έθνος» που ίσως δεν έχετε ακούσει ποτέ

Το άγνωστο, μικροσκοπικό «έθνος» που ίσως δεν έχετε ακούσει ποτέ

Διέθετε μέχρι και στρατό στο οποίο υπηρετούσαν 10 άντρες

Οι ντόπιοι λένε ότι εάν κοιτάξετε στα μάτια τη Γοργόνα καθώς περνάτε τη γέφυρα, τότε ποτέ δεν θα θέλετε να φύγετε από εδώ. Η χάλκινη φιγούρα, φιλοτεχνήθηκε το 2002 από τον γλύπτη Romas Vilčiauskas, και καλωσορίζει τους επισκέπτες της μικροσκοπικής δημοκρατίας που πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ, μέχρι σήμερα εξάλλου! Είναι η Δημοκρατία του Uzupis στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου μια ομάδα καλλιτεχνών, δημιούργησε ένα άγαλμα του Φρανκ Ζάπα (αμερικανός μουσικός και συνθέτης, γνωστός για την πολιτική προκλητική του σάτιρα) το 1995, γιορτάζοντας την… ελευθερία που ένιωσαν μετά την ανεξαρτησία της χώρας.

Δεν τους έφτανε όμως. Η τέχνη δε γνωρίζει σύνορα λένε, αλλά οι ίδιοι δημιούργησαν τα δικά τους. Την πρωταπριλιά του 1997 δημιούργησαν μια διαφορετική Δημοκρατία στην παλιά πόλη του Βίλνιους, που στεγάζει εκθέσεις και αποθεώνει τη δημιουργικότητα. Ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους γράφοντας και σύνταγμα με άρθρα όπως «κάθε σκύλος έχει δικαίωμα να είναι σκύλος» και «κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να είναι χαρούμενος, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να μην είναι χαρούμενος».

Στριμωγμένη εντός της λιθουανικής πρωτεύουσας του Βίλνιους, η Uzupis είναι μία από τις μικρότερες δημοκρατίες στον κόσμο, καλύπτοντας λιγότερο από 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αλλά μην ξεγελαστείτε από το μέγεθός της - διαθέτει τον δικό της πρόεδρο, κυβέρνηση, σύνταγμα και νόμισμα, ακόμα και ναυτικό που αποτελείται από τρία ή τέσσερα μικρά σκάφη (που χρησιμοποιούνται κυρίως για τελετουργικούς σκοπούς). Μέχρι πρόσφατα, διέθετε επίσης και στρατό αποτελούμενο από περίπου 10 άντρες, αλλά λόγω της ειρηνικής στάσης της δημοκρατίας, έχει πλέον αποσυρθεί.

Το όνομά της σημαίνει «πέρα από τον ποταμό» και πράγματι η Δημοκρατία χωρίζεται από την υπόλοιπη πόλη από τον ποταμό Vilnele. Το «έθνος» γιορτάζει την ανεξαρτησία της ετησίως την 1η Απριλίου, γνωστή τοπικά ως Užupis Day. Την ημέρα αυτή, οι ταξιδιώτες μπορούν να σφραγίσουν τα διαβατήριά τους καθώς διασχίζουν τη γέφυρα (κάθε δεύτερη μέρα, τα σύνορα δεν φυλάσσονται), να χρησιμοποιήσουν το τοπικό (ανεπίσημο) νόμισμα και να απολαύσουν τη μπύρα που ρέει από το στόμιο στην κεντρική πλατεία (ναι, πραγματικά).